Vrije Tribune
media21

Pleidooi voor een gulle openbare omroep

De Vlaamse regering bereidt een nieuwe beheersovereenkomst met de VRT voor. Donderdag vond daarover een hoorzitting plaats in de Commissie Media van het Vlaams Parlement. Gie Goris verwoordt daar de visie van Media.21, het platform van nieuwssites waartoe ook MO* behoort.

Sulayman Van Ael. (Foto © Facebook)

Steuncampagne voor moegetergde imam Sulayman Van Ael

Een moegetergde Sulayman Van Ael, bij het grote publiek gekend als de blanke imam uit de Panorama-reportage ‘Mijn Jihad’, stopt ermee. Dat laat hij weten in een emotioneel Facebookbericht. Het nieuws leidt tot een steuncampagne. “Persoonlijk beschouw ik hem als een van de sleutelfiguren in mijn identiteitsontwikkeling”, schrijf Khalid (21) in deze vrije tribune.

(Foto © Flickr/Oliver Symens)

Kwaad(aardig) bloed

Het Europese Hof voor de Rechten van de mens besliste dat de Europese lidstaten bloeddonors die een hoger risico op onder meer HIV besmetting lopen, mogen weigeren. Homo’s vallen daardoor uit de boot als bloeddonor. Zo ook Jonathan (21), maar hij vindt dat niet erg.

Dat Lyme al-tijd wordt veroorzaakt door een tekenbeet, staat ter discussie. (Foto © Flickr/Wellcome Images)

Open brief aan minister De Block: “Gete(e)kend voor het leven”

Liesbet (23) lijdt aan fibromyalgie. Ze schrijft nav. de Werelddag van Lyme een open brief aan onze minster van Volksgezondheid, Maggie De Block (Open Vld). “Ik spreek voor velen, mevrouw de minister. Patiënten die de energie niet hebben om dit te schrijven. We hebben maar één enkele wens: dat onze aandoeningen worden erkend en voldoende onderzocht.”

Sara Vandekerckhove (links), redacteur binnenland bij De Morgen, ruilde haar stoel als journalist in voor die van hoofdredacteur.

PIDMAG 9 over Taal: woordeloos

25 jonge vrijwilligers van C.H.I.P.S. StampMedia werkten samen met journaliste Sara Vandekerckhove (De Morgen) aan PIDMAG 9. Het thema van de negende editie van het magazine, dat net als de volledige inhoud en lay-out door de jongeren bepaald wordt, is ‘Taal’.

De voorpagina's van alle Vlaamde kranten op 3 april 2015. (Foto © Twitter/Robbe Van Lier)

Open brief aan de Vlaamse media

Na een woelige aantal weken schreef Tae-Yoon Michielsens (25) een ‘Open brief aan de Vlaamse media’, ondertekend door 66 studenten journalistiek, waaronder ook enkele reporters van StampMedia. Wij publiceren hem op onze site, omdat StampMedia de berichtgeving over jongeren wil corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten.

Dank u om in onze plaats te getuigen over onze situatie

Dank u om in onze plaats te getuigen over onze situatie

De uitspraken van Bart De Wever blijven reactie uitlokken, ook bij onze jongeren. Onze reporter Ismail Eddegdag schreef een open brief, een ironisch dankwoord aan de burgemeester. Ismail schreef de brief, maar hij werd ook ondertekend door tien van onze redactieleden met Noord-Afrikaanse roots.

Eerst was het de Lessius Hogeschool, nadien een jaar de Thomas More Hogeschool, en momenteel is het de Katholieke Universiteit Leuven. (Foto © Chiara Bonardo)

Memoires van een verdwaalde student

Sinds academiejaar 2013-2014 zijn bijna alle academische opleidingen van de hogescholen geïntegreerd in de Vlaamse universiteiten. “Niet velen doen het luidop, maar in vele hoofden is al meer dan eens de vraag gesteld of dat hele integratieproces wel zo’n goed idee was. Zeker als het allemaal zo om- én halfslachtig moest gebeuren”, schrijft Jonathan (20) in onderstaande column.

Een stukje van het 3,2 km gedicht van stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen, dat Jelle Jespers heeft aangebracht op de Antwerpse waterkeringsmuur tussen Waagnatie en Petroleum Zuid. (Foto © Maarten Bastiaensen)

Gedichtendag: Schrijf!

Vandaag, donderdag 29 januari, is het Gedichtendag. In heel Vlaanderen werden activiteiten georganiseerd rond poëzie: van een ontmoeting tussen een jonge en oudere dichter tot een poëzieluisterhoek met de favoriete gedichten van gedetineerden uit de Antwerpse gevangenis. Onze huisdichter Maarten (19) schreef – hoe kan het ook anders – een gedicht naar aanleiding van deze hoogdag van de poëzie. Een warme oproep om ook in uw pen te kruipen.

(Archieffoto © Flickr/Rachel K.)

Tussen jeugd en volwassenheid: de psychiatrische jongvolwassene

Orthopedagoog Bram Lambrechts (23) wil meer aandacht voor psychiatrische diensten voor jongvolwassenen. “Iedereen kent het moeilijke kind op het einde van de straat, de depressieve collega of de autistische jongere in de jeugdbeweging. Maar wie praat ooit over de jongvolwassene die het tempo van onze maatschappij niet aankan?”

Over C.H.I.P.S. StampMedia

C.H.I.P.S. StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: C.H.I.P.S. StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 25 mei 2015 @ 09:10

  Tsgabu Gebremary Grmay: Ethopiër in Giro-wonderland @lampre_merida http://t.co/VXAin75xH0 http://t.co/FSKwkj43ck

 • 24 mei 2015 @ 19:24

  Thuisdag: lange wachtrijen, maar toegankelijk voor iedereen #thuisinleuven @een http://t.co/OE9Z23y2hy http://t.co/yNUaqYNzk3

 • 24 mei 2015 @ 13:32

  Girodebutant vs. -ancien: @LouisVervaeke onder de vleugels van @HansenAdam bij @Lotto_Soudal http://t.co/pGpPGf2VR7 http://t.co/1kyXXE2uVl

 • 24 mei 2015 @ 12:21

  #Hashtag, televisiedebat met Europese jongeren, komt naar #Brussel @EP_Belgium #2015hashtag http://t.co/7h477uGCoW http://t.co/G7Ohj5AHQf

 • 24 mei 2015 @ 11:00

  RT @_StoryLab_: Tijdens de workshop #DigitalStorytelling en #InteractiveVideo gingen jongeren aan de slag met @storygami - http://t.co/kx7Y…

 • C.H.I.P.S. StampMedia © 2015 - alle rechten voorbehouden

  C.H.I.P.S. StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk