Vrije Tribune
(Foto © Flickr/Moyan Brenn)

Universiteit: “Working hard 12 hours a day, 7 days a week, 2 weeks a year”

De blok- en examenperiode voor hogeschool- en universiteitsstudenten is volop aan de gang. Alle beetjes helpen, dus daarom lijst Sam (25) enkele meer en minder eigenzinnige tips op voor de blokkers onder jullie.

(Foto © Elise Cordaro)

Hoe ik mijn masterdiploma’s behaalde met autisme en ADHD

Hogere studies succesvol afronden is geen evidentie, zeker niet voor studenten met ADHD en/of autisme. Elise ontwikkelde tijdens haar studentenjaren heel wat coping-mechanismen, die uiteindelijk tot twee masterdiploma’s geleid hebben. Ze lijstte zeven tips op, die ze graag met jullie deelt.

Graffiti: happy 2016

Jaaroverdicht 2015: ‘Is er nog iemand Charlie?’

Vorig jaar schreef Maarten (20) een lang gedicht met als titel: ‘2014: Het jaar waarin we wereldkampioen werden’. Ook dit jaar kijkt de dichter in wording terug op het afgelopen jaar. Onder de noemer ‘Is er nog iemand Charlie?’ rijmt hij het afgelopen jaar aaneen. Een jaaroverdicht, om het jaar mee te beginnen!

Vuurwerk

Beste wensen voor 2016

2016 is een feit, welkom in het nieuwe jaar! De redactie wenst u het allerbeste voor 2016. Besef ook dat we intussen dichter bij 2030 zijn dan bij 2000!

(Foto © StampMedia)

Gaat school echt om bijleren?

Met een nieuw rapport op zak, vol goede en/of slechte punten, kijkt de schoolgaande jeugd alweer uit naar twee weken vakantie. Ange (18) is op uitwisseling in de Verenigde Staten en gaat er nu naar een internationale school. Hoewel ze van nature leergierig is, liep haar schoolcarrière tot nu toe niet altijd even gemakkelijk. Ze vraagt zich af waarom de nadruk zo op het behalen van goede punten ligt. “Waarom is bijleren niet evengoed als hoge punten halen?”

(Foto © StampMedia)

Uitgestelde Zuiddag van Ella: “Ik wil zeker deel uitmaken van de redactie”

In volle PIDMAG-drukte tijdens het de herfstvakantie, kwam Ella (16) haar Zuiddag inhalen. Op de eigenlijk Zuiddag was ze jammer genoeg ziek, maar dat weerhield haar niet een dagje mee te draaien op onze redactie tijdens haar vakantie. Hoe ze dat ervoer, is hier te lezen.

Oud radiotoestel.

Beste radio-collega’s: het is 2015, nieuws is vooral zaak van online-media

De media van 2015 verschillen radicaal van de media in 2000, en dan vergelijken we niet eens met de prehistorische tijden daarvoor. Er zijn natuurlijk nog altijd tv-zenders en radio-stations, er zijn kranten en tijdschriften. Maar nieuws halen steeds meer mensen online: als “nieuwssnack” op kantoor, mobiel van ontwaken tot inslapen, op reis, op de sofa, tijdens de match, na de liefde.

(Foto © Pixabay/awabicn)

Het verdriet van Nederland

Twee weken geleden ontwaakte Nederland na het debacle van hun Oranje dat zich niet wist te plaatsen voor het volgende EK in Frankrijk. Ook Pim (25) wist even niet waar hij zich moest verstoppen. Hij studeert in Antwerpen. En is Nederlander. “Wij eruit en de Rode Duivels op één. Mijn Belgische kotgenoten zijn zielsgelukkig. Maar ik kan al een week nauwelijks slapen.”

(Foto © Flickr/BasBogers)

Wees eens wat aardig voor je medemens

We mogen wel wat vriendelijker zijn voor elkaar, vindt Lisa (23). Nadat ze door een andere dame op nogal brute wijze op haar plek werd gezet, ging ze aan het denken. “Het kost echt geen moeite om anderen te begroeten, te bedanken of te helpen. Of om vriendelijk te zeggen dat zij beter niet met hun fiets op een voetpad kunnen gaan staan.”

(Foto © Flickr/-Dj Lu- Juegasiempre)

Fakebook

Maarten (20) deactiveert zijn Facebookaccount. Hij hekelt de strijd om populariteit en likes en het weinig realistische beeld dat achter profielen schuilt. Opnieuw face-to-face vriendschappen en op de man afstappen, dat wil hij. “Ik meld mij af van het Fakebook en schakel mijn echte, natuurlijke leven terug aan.”

Over C.H.I.P.S. StampMedia

C.H.I.P.S. StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: C.H.I.P.S. StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 10 februari 2016 @ 15:37

  Comeback Neveneffecten in #Leuven @lievenscheire @JonasGeirnaert @koendepoorter @Preparee https://t.co/HPG8cYSjlq https://t.co/j0l2fULy0E

 • 9 februari 2016 @ 17:00

  Vijf jaar na de #ArabischeLente: een verwelkte bloem in een verwoest veld https://t.co/27XqPc13vB https://t.co/lyDkUgVhv9

 • 9 februari 2016 @ 13:35

  ‘#ManyVoicesOneLove’: Artiesten tegen mensonwaardige #vluchtelingenkampen @NoMoBSOfficial https://t.co/EUYRKgOePJ https://t.co/A03bBeYigm

 • 5 februari 2016 @ 12:11

  Dreigend #woonprobleem voor #vluchtelingen, want “zonder garantie geen huurcontract” https://t.co/mMOY3IwvnF https://t.co/A5uBi2bg78

 • 5 februari 2016 @ 09:02

  @Xournalist *gooi dinokoek*

 • C.H.I.P.S. StampMedia © 2016 - alle rechten voorbehouden

  C.H.I.P.S. StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk