Scholen

Je hebt ongetwijfeld getalenteerde leerlingen in je klas die graag creatief aan de slag gaan met woord en beeld. Vertel hen over StampMedia en de talrijke gratis workshops die we hen ook in hun vrije tijd aanbieden om hun skills aan te scherpen!

Als leerkracht help je dagelijks jongeren kennis, vaardigheden en attitudes verwerven om hen te vormen tot geïnformeerde en kritische burgers. Wij geloven dat een flinke portie inhoudelijke mediawijsheid daarbij kan helpen.

 

schermafbeelding-2016-10-25-om-12-37-56LESPAKKET
We bieden een hapklaar lespakket ‘Mediawijsheid’ aan. Dit lespakket sluit aan bij de vakoverschrijdende eindtermen. Dat bestaat uit volgende lesmappen, die elk minimum één lesuur duren, inclusief een leuke opdracht:

 • Het Medialandschap in Vlaanderen:
 Wie zijn de grote mediaspelers op de Vlaamse markt en hoe bepalen de mediagroepen en journalisten wat nieuwsconsument en journalist op het bord krijgt? Download het lespakket hier en bijhorende presentatie hier.
 • Recht op Afbeelding:
 Wat zijn de regels wanneer je iemand fotografeert of filmt? Wat kan de impact zijn als je je niet aan die regels houdt? Download het lespakket hier.
 • Diversiteit in de Media:
 Hoe representatief zijn de Vlaamse media? Hoe werkt beeldvorming en stereotypering? Download het lespakket hier en bijhorende presentatie hier.
 • Mag een journalist alles?
 Wat zijn de rechten en plichten van een journalist? Download het lespakket hier en bijhorende presentatie hier.
 • Fake News: In dit educatief pakket ontdek je de verschillende vormen van Fake News en een checklist om foutieve en misleidende nieuwsberichten te herkennen. Download het lespakket hier.

Mediawijs heeft in samenwerking met Stampmedia en de Vlaamse Nieuwsmedia in kader van Nieuws in de klas een educatief pakket ontwikkeld over ‘Fake News’. In het pakket ontdek je de verschillende vormen van Fake News en een checklist om foutieve en misleidende nieuwsberichten te herkennen. Aan de hand van verschillende methodieken leren jongeren kritisch na te denken over nieuws, een eigen mening te vormen, maken ze zelf nieuwsberichten en beoordelen ze of nieuwsberichten en foto’s echt zijn of niet.

 

 

KLAS OP STAP
We ontvangen je op onze redactie via klasopstap.be. Maak een afspraak en bezoek onze redactie in hartje Antwerpen. We tonen je hoe de jongerenredactie werkt en we koppelen er indien gewenst ook een mediawijze workshop aan.

OKAN
We bieden OKAN groepen workshops op maat aan. Wil je aan taalgewenning werken via mediawijze worshops? Dit kan zowel op de redactie van StampMedia zelf als in je eigen klas.

WORKSHOPS
We knutselen een workshop, lesuur of themadag in elkaar op maat van je klas (3e graad). Wil je één of meerdere uren specifiek rond een mediawijs of journalistiek thema aan het werk? Of wil je samen met je leerlingen aan de slag met een hippe digitale tool als Storymap, Timeline of Videoscribe? Ga je liever met je leerlingen aan de slag met fotografie, video of het schrijven van artikels? Onze medewerkers tonen je graag de weg.

LESMATERIAAL
Wil je in de lessen graag aan de slag met artikels van StampMedia? Of liever met één van onze thematische jongerenmagazines? Alle artikels zijn vrij te gebruiken mits bronvermelding.

TARIEVEN

 • Lespakketten en lesmateriaal gratis te verkrijgen
 • Lesgever: 50€ per uur + verplaatsingstijd
 • Workshop halve dag (inclusief materiaal): 200€ per begeleider
 • Workshop hele dag (inclusief materiaal): 350€ per begeleider
 • Klas op stap: gratis rondleiding (combineerbaar met workshop of lespakket)

Zelf een projectvoorstel? Geef ons een seintje via info@stampmedia.be!  

Vorig schooljaar kregen wij Kris Custers op bezoek in het Sint-Martinuscollege in Overijse. Hij heeft onze derdejaars een fijne workshop gegeven rond ‘Het recht op afbeelding’.  

Onze leerlingen (jongeren) gaan vandaag niet altijd op de juiste manier om met ‘afbeeldingen’, zowel met afbeeldingen van zichzelf als met afbeeldingen van anderen. Vanuit die optiek was deze workshop bijzonder interessant. De leerlingen werden geconfronteerd met afbeeldingen van zichzelf op Facebook, kregen een aantal cases voorgeschoteld, konden vragen stellen over wetgeving en er werd met hen op zoek gegaan naar manieren om op een kritische manier om te gaan met alle mogelijke vormen van afbeeldingen. 

Al deze zaken kunnen bovendien gekoppeld worden aan de VOETEN, de vakoverschrijdende eindtermen, waar elke leerkracht aan moet werken met zijn leerlingen.

De spontaniteit en de fijne humor van Kris maakte het verhaal helemaal af.

Kristof Steeno

Leerkracht Nederlands – Geschiedenis

Sint-Martinuscollege Overijse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over StampMedia

StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 28 april 2017 @ 22:00

  Het jongvolwassenenkoor ‘ChoriX’ houdt vandaag zijn debuutconcert ‘#Intro’ in cultuurcentrum ’t Kerkske in Kapellen… https://t.co/9JBTf0oQBT

 • 28 april 2017 @ 16:30

  @Smienos en @Amal__I8 vertellen over @FleksBE, hun gloednieuw jeugdhuis & hun eerste event Fleksin' morgen! #fleks… https://t.co/1zZGjcSt2s

 • 28 april 2017 @ 15:57

  Jawel...Jullie lezen het goed! Een gloednieuwe website op komst dankzij @zapallpeople! https://t.co/B36hWSI0dm

 • 28 april 2017 @ 14:30

  Mourad & Omar van @nuffsaidantwerp zien morgen documentaire ‘Marquette Park’ in première gaan op @MOOOV_films!… https://t.co/vUqaNa78Wj

 • 28 april 2017 @ 14:16

  RT @FleksBE: Yasmien & Amal vertellen over hun gloednieuwe jeugdhuis Fleks en over hun 1e event Fleksin' morgen i/d @Arenberg_OLT https://t…

 • StampMedia © 2017 - alle rechten voorbehouden

  StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk