Workshops & Masterclasses

Heb je een passie voor schrijven, fotografie of video? Ben je thuis in alles wat met smartphones en digitale media te maken heeft? Maar weet je niet hoe je best aan de slag gaat met al die mediavormen?

Volg gewoon één van de (gratis!) workshops foto, video, tekst en aanverwanten. Enige voorwaarde is je leeftijd – van 16 to 26!

Overzicht workshops
za 7/3 – Workshop Videomontage – Antwerpen
wo 11/3 – Portretfotografie – Genk
wo 18/3 – Workshop Deontologie – Antwerpen
wo 25/03 – Workshop Artikels Schrijven
wo 01/04 – Startdag Audio
di 07/04 – vr 10/04 – Crazy News Week
wo 08/04 – Workshop Deontologie Genk
za 11/04 – Workshop Hyperlapse Antwerpen
ma 1304 – vr 17/04 PIDMAG  Genk
wo 15/04 – Workshop Audiomontage Antwerpen

Voor alle duidelijkheid: ervaring is NIET vereist!
Meer info of in een keer inschrijven? Contacteer kris/at/stampmedia.be.


Workshops Antwerpen
Workshops Genk
Workshops Gent


Workshops Antwerpen

Waar? Prekersstraat 25 (Sint-Andries)
De workshops zijn gratis, maar wel zeer graag op voorhand inschrijven bij kris/at/stampmedia.be

za 07/03 – Workshop Videomontage
Even belangrijk als de beelden die je geschoten hebt, is de montage die achteraf gebeurt. Ga je voor een sobere nieuwsaanpak, of kies je toch eerder voor een flitsende videoclipmontage? Deze workshop leert je als beginner de professionele tools kennen om je verhaal op gepaste wijze te vertellen. Je laadt onder andere beelden in op de computer, leert audio- van videosporen onderscheiden, en je krijgt uitleg over waar die tientallen knopjes op je scherm nu precies voor dienen.

Onder begeleiding van Bert Roymans
Wanneer? zaterdag 7 maart, 14 tot 17 uur

wo 18/03 – Workshop Deontologie
Deze workshop kijkt naar de basisprincipes van de journalistiek. Een journalist mag niet alles doen wat hij/zij wil en moet heel wat deontologische regels volgen. Hij/zij moet bijvoorbeeld waarheidsgetrouw berichten, zich onafhankelijk informeren en respect bewaren voor het privéleven en de menselijke waardigheid van zijn/haar onderwerp.
De focus ligt op woord-wederwoord, het bronnengeheim, redactionele normen en het onderscheid tussen feiten, duiding en commentaar. Iedereen die ooit iets in de journalistiek wil doen, moet op de hoogte zijn van deze basisprincipes. Deze workshop is een noodzaak voor het behalen van een StampMediaperskaart.

Onder begeleiding van Pieter Rombouts
Wanneer? woensdag 18 maart, 14 tot 17 uur

wo 25/03 – Workshop Artikels Schrijven
Het artikel dat een plezier is om te lezen, waar alles in staat wat je wil weten, dat leest als een trein, maar waarvan je denkt dat jij het niet kan schrijven? Dat artikel leren wij jou wél schrijven tijdens deze workshop. Je krijgt tips over tekstopbouw, je leert over de kenmerken van specifieke genres en hoe je de aandacht van je lezer kan vasthouden. Tot slot krijg je feedback van een professional.

Onder begeleiding van Pieter Rombouts
Wanneer? woensdag 25 maart, 14 tot 17 uur

wo 01/04 – Startdag Audio
Het belang van audio is niet te onderschatten. Zowel voor een artikel in de krant, een videoreportage als een radioreportage is een geluidsopname essentieel. Deze workshop geeft je tips over het maken van geluidsopnames, toont je enkele belangrijke microfoontechnieken, en geeft de basis mee van hoe een mengpaneel werkt. Daarnaast krijgen de deelnemers ook een introductiesessie met uitspraakoefeningen.

OPGELET! Deze workshop vindt plaats in de studio van Thomas More Mechelen, dus NIET in Antwerpen.

Onder begeleiding van Pieter Rombouts
Wanneer? woensdag 01 april, 14 tot 17 uur

di 07/04 – vr 10/04 – Crazy News Week
StampMedia wil het verschil maken en, met de hulp van de VRT en NewsMonkey, een week lang zotte dingen doen. Samen met StoryLab gaan we op zoek naar jullie favoriete manier om nieuws te consumeren en te produceren. Inschrijven via kris@stampmedia.be.

Onder begeleiding van Pieter Rombouts, Stefan Kolgen, Charis Bastin, Vincent Tillieux, Bert Roymans
Wanneer? dinsdag 7 april tot vrijdag 10 april,  telkens van 10 tot 17 uur

za 11/04 – Workshop Hyperlapse
Time- en hyperlapses zijn niet meer weg te denken uit de online nieuwsverslaggeving. Niet enkel op massa-evenementen als Tomorrowland, maar ook in berichtgeving over de pontonbrug is de hyperlapse een toegevoegde waarde aan het verhaal. Deze workshop toont je hoe je zelf aan de slag gaat. Eigen materiaal is niet nodig.

Onder begeleiding van Bert Roymans
Wanneer? zaterdag 11 april, 14 tot 17 uur

wo 15/04 – Audiomontage
Deelnemers krijgen een inwijding in Audacity, een programma om audio te monteren. Je gaat aan de slag met ruwe audiofragmenten, en leert hoe je die in de computer inlaadt. Dan is het een kwestie van het audiomateriaal te bewerken, te knippen en te plakken, om zo tot een samenhangend geheel te komen.

Onder begeleiding van Pieter Rombouts
Wanneer? woensdag 15 april, 14 tot 17 uur
Geen tijd om naar de workshops te komen omdat je moet studeren of werken?

Geen paniek, want iedere woensdag is er in Antwerpen een redactievergadering. Daar verzamelen we om de lopende projecten te bespreken en ideeën te spuien voor de toekomst. Iedereen welkom!

Waar? Prekersstraat 25, 2000 Antwerpen
Wanneer? Iedere woensdag om 18 uur
Meer info? kris/at/stampmedia.be


Workshops Genk

Waar? Jc Rondpunt 26, Europalaan 26
De workshops zijn gratis, maar wel zeer graag op voorhand inschrijven bij kris/at/stampmedia.be

wo 11/03 – Portretfotografie
Portretfotografie heeft een speciale plaats binnen de fotografie. Eeuwen geleden al lieten voorname mensen een portret schilderen door topschilders en vandaag genieten portretfotografen als Anton Corbijn heel wat aanzien.

Als portretfotograaf moet je oog hebben voor compositie. Wat moet er in je beeld? Wat niet? Laat je de persoon die je fotografeert iets doen, of hou je het sober? Welk soort licht gebruik je? En welke sluitertijd en diafragma-opening is dan aangewezen? Deze workshop zet je aan het werk en na afloop worden de resultaten in groep besproken.

Onder begeleiding van Vincent Tillieux
Wanneer? woensdag 11 maart, 14 tot 17 uur

wo 08/04 – Workshop Deontologie
Deze workshop kijkt naar de basisprincipes van de journalistiek. Een journalist doet namelijk niet wat hij wil en moet heel wat deontologische regels volgen. Hij/zij moet bijvoorbeeld waarheidsgetrouw berichten, zich onafhankelijk informeren en respect bewaren voor het privéleven en de menselijke waardigheid van zijn onderwerp.

De focus ligt op woord-wederwoord, het bronnengeheim, redactionele normen en het onderscheid tussen feiten, duiding en commentaar.

Iedereen die ooit iets in de journalistiek wil doen, moet op de hoogte zijn van deze basisprincipes. Deze workshop is een noodzaak voor het behalen van een StampMediaperskaart.

Onder begeleiding van Pieter Rombouts
Wanneer? woensdag 08 april, 14 tot 17 uur

ma 13/04 – vr 17/04 – PIDMAG
De jongerenredactie maakt onder leiding van een gasthoofdredacteur een 16 pagina’s tellend magazine rond één centraal thema. De redactie bestaat uit tekst-, foto- en videoredacteurs, en layouters. Iedereen is welkom om mee te werken. Ervaring is NIET nodig.

 

Geen tijd om naar de workshops te komen omdat je moet studeren of werken?
Geen paniek, want om de twee weken is er op woensdag een redactievergadering. Daar verzamelen we om de lopende projecten te bespreken en ideeën te spuien voor de toekomst. Op woensdag- en/of zaterdagnamiddag organiseren we kleinere praktijkmomenten waar je zonder enige ervaring meteen mee op pad kan. Iedereen welkom!

Waar? Jc Rondpunt 26, Europalaan 26, 3600 Genk
Wanneer? tweewekelijks op woensdag tussen 18 uur
Meer info? kris/at/stampmedia.be


Workshop Gent

In Gent organiseren we tweewekelijks een redactievergadering. Wil je weten waar en wanneer dat precies is, stuur dan een mailtje naar kris/at/stampmedia.be.

Over C.H.I.P.S. StampMedia

C.H.I.P.S. StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: C.H.I.P.S. StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 1 april 2015 @ 15:12

  Een tijdschrift maken olv Sue Somers van @Humo in @stadgenk? Inschrijven kan door te mailen naar kris@stampmedia.be -https://t.co/1fSvWEtXhM

 • 1 april 2015 @ 11:54

  Stefan Lambrechts stelt Hashtag voor: “Ik ben getrouwd met mijn camera” - http://t.co/NUbbqnUMR7 http://t.co/GQAnij7guF

 • 1 april 2015 @ 08:26

  Foute vrienden op roadtrip met Bartje van ‘Schuif Af’ - http://t.co/dOB3LZsGFH http://t.co/cFzJ2dt3BK

 • 31 maart 2015 @ 15:36

  Fotografen Tegen Kanker: professionele fotoshoot voor het goede doel @KOTKanker @LOKOleuven http://t.co/C5gDbwvxkE http://t.co/NcCS6GD2Od

 • 31 maart 2015 @ 05:44

  Open brief #media21 #mediabeleid 'Tijd voor innovatief én fair mediabeleid in plaats van dure blanco cheques' - http://t.co/vrnyFiP4yq

 • C.H.I.P.S. StampMedia © 2015 - alle rechten voorbehouden

  C.H.I.P.S. StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk