© De Vlaamse Geschiedenis Olympiade

1.200 leerlingen en leerkrachten strijden op vrijdag 3 mei voor de overwinning op het slotevent van de Vlaamse Geschiedenis Olympiade. Het is intussen de tweede editie en vindt plaats in Antwerp Expo.

De Vlaamse Wiskunde en Fysica Olympiade zijn al jaren vaste waardes in de schoolwedstrijden, maar ook de Vlaamse Geschiedenis Olympiade wint nu aan populariteit. Dit jaar is de competitie aan haar tweede editie toe, met als thema ‘Op zoek naar wereldgeschiedenis in je buurt’. “We wilden een heel breed publiek van jongeren aantrekken om te werken rond een creatief en historisch thema”, zegt coördinator en bedenker Naïma Lafrarchi.

Uitgelezen kans

“Inclusie staat in deze wedstrijd centraal. We proberen zo veel mogelijk Vlaamse en Brusselse jongeren te bereiken, zowel jongeren uit ASO-scholen, als BUSO-leerlingen en OKAN-klassen (onthaalklassen anderstalige nieuwkomers, red.): iedereen kan meedoen.”

Ook het vijfde jaar Toerisme van PIVA in Antwerpen nam deel aan de wedstrijd. Leerkracht Ann Liekens was meteen verkocht: “Dit is een uitgelezen kans om vakoverschrijdend te werken. Het is uniek dat we met de hele klas samen aan hetzelfde project werken.”

De vijfdejaars kregen in de klas bezoek van historicus en Bruno De Wever, hoogleraar van de Universiteit Gent dat partner is van de olympiade. “Het is altijd fijn om gebruik te kunnen maken van de kennis die ze op UGent hebben”, zegt Liekens.

© De Vlaamse Geschiedenis Olympiade

De leerlingen maakten een website en ontwierpen brochures over diversiteit in de stad onder de naam ‘De Wereld In A’. “We zijn op zoek gegaan naar de geschiedenis die alle nieuwe inwoners van Antwerpen de afgelopen decennia hebben meegebracht”, vertelt de leerkracht. “Er is hier natuurlijk veel diversiteit en die wilden we op een mooie manier in beeld brengen.”

Ambities

Een olympiade is een wedstrijd en daar hoort een winnaar bij. Hoe ambitieus is de klas van Ann Liekens? “Natuurlijk willen we winnen, maar de weg ernaartoe is voor ons veel belangrijker. De leerlingen hebben heel wat bijgeleerd. In dat opzicht zijn we dus sowieso al winnaars.”

© De Vlaamse Geschiedenis Olympiade

Deze publicatie kwam tot stand dankzij een exclusieve samenwerking met Gazet van Antwerpen. Vijf jongeren van StampMedia draaiden in de tweede week van de paasvakantie mee op de stadsredactie van Gazet Van Antwerpen (GVA). Ze brachten verhalen uit hun eigen leefwereld, en speelden ook in op het dagelijkse nieuws in en rond Antwerpen.

Bekijk hier alle publicaties die de jongeren tijdens de mediaweek bij GVA hebben gemaakt.


Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen op 10/04/2024.

vorige volgende