© Facebook Abdessadak Elbouchattaoui

De Marokkaanse advocaat en activist Abdessadak Elbouchattaoui is op 8 februari tot 20 maanden gevangenisstraf veroordeeld door de rechtbank van eerste aanleg van Al Hoceima in Marokko. Hij moet ook een geldboete van 500 dirham – zo’n 45 euro – betalen.

Abdessadak Elbouchattaoui werd bekend door zijn steun aan de Riffijnse volksbeweging. Op Facebook heeft hij bijna 50.000 volgers. Nadat de kopstukken van de volksbeweging – waaronder Nasser Zefzafi – gearresteerd waren, besloot hij hen te verdedigen in hun rechtszaak.

Advocaat Elbouchattaoui (midden) met activisten in Al Hoceima © Facebook Abdessadak Elbouchattaoui

Niet veel later volgden er ook aanklachten tegen Elbouchattaoui zelf. De aanklachten luidden als volgt: het beledigen van ambtenaren van de openbare orde, het beschuldigen en beledigen van de rechterlijke macht, minachting voor rechterlijke beslissingen, bijdrage aan het organiseren van onvergunde demonstraties en het deelnemen aan zulke demonstraties,...

Eerst was het niet duidelijk waar Elbouchattaoui vertoefde, maar op donderdagavond 8 februari verscheen een interview waarin de advocaat over zijn veroordeling spreekt. Hij zegt dat de veroordeling een dreigement is, omwille van zijn rol als advocaat van de politieke gevangenen. Afgelopen week was Elbouchattaoui nog op een internationale bijeenkomst van de Riffijnse volksbeweging in Frankfurt.


Dit artikel werd gepubliceerd door MO* op 09/02/2018
Dit artikel werd gepubliceerd door DeWereldMorgen op 09/02/2018


Dit artikel werd gepubliceerd door maghreb.nl op 09/02/2018

vorige volgende