GENK - KissMyAFF of Absolutely Free Festival is ondertussen een gevestigde waarde. Op vrijdag 2 en zaterdag 3 augustus vonden vele muziekliefhebbers de weg naar de festivalweide aan C-Mine. Met de actie Knuffel Ford dood vestigde het festival nogmaals de aandacht op het Limburgse drama.

AFF profileerde zich zoals steeds als een ecologisch verantwoord festival. Bierbekers waren er van herbruikbaar plastic en als toegangsprijs moest je minstens drie lege batterijen of een zaklamp betalen. Al kon je voor drie euro een stukje Natuurpunt-natuurgebied sponsoren, bij wijze van entree.

Begraaf eens een Ford

Dit jaar ging het festival ook een sociaal engagement aan. Met de slogan Knuffel Ford dood riep de organisatie de toeschouwers op knuffels mee te nemen om een oude Ford onder te begraven. Woordvoerder Art Philippeth: “Als festival zijn we verankerd in de Genkse samenleving. Daarnaast zijn ook de leden van de organisatie geraakt. Iedereen heeft wel familieleden, vrienden of kennissen die hun job zullen verliezen naar aanleiding van de sluiting. De fabriek heeft vijftig jaar lang gezorgd voor sociale cohesie in Genk en in Limburg, er zijn relaties gevormd en mensen met verschillende sociale achtergronden hebben er elkaar leren kennen."

Het publiek was begaan met de sluiting van de fabriek en nam enthousiast deel aan de actie. Katrien Hermans: “De sluiting heeft toch zeer veel effect op de werkgelegenheid in Genk. Niet alleen zij die bij Ford Genk werken verliezen hun job, ook de mensen van de toeleveringsbedrijven zijn slachtoffer.” Nathalie Stefanski, die bij één van de stadsdiensten werkt, voelt dat de sluiting heel Genk raakt: "Zelfs bij de stad wordt er op kleinere schaal aangeworven."

Belgische muziek

De organisatie bood een zeer afwisselende affiche. Van opkomende Belgische bands tot bekende internationale hoofdacts, zoals TOY en Girls against Boys. Reiziger, een Belgische indieband, stond op het hoofdpodium en was zich zeer bewust van de sluiting van Ford Genk. Drummer Sven Gielen: “De sluiting is een drama. Het gaat over heel veel werknemers, mensen, gezinnen.” Toch hield dit de band niet tegen om te genieten van hun concert. Hoewel de band in de namiddag stond geprogrammeerd, was er een vrij grote opkomst. Gitarist Pascal Hens: “Ik vond het een te gek optreden! Heel leuke sfeer, we hebben er echt van genoten.”

Faeces van The Spectors

The Spectors, een jonge groep met wortels in de Hogeschool PXL, vulde zaterdagnamiddag de Green House-tent. In België boekte het jonge geweld al enkele kleine successen. Ze spelen in kleine cafétjes, maar bezetten eveneens podia op festivals zoals het Dour Festival. Frontvrouw en bassiste Marieke Hutsebaut: “Op Dour speelden we in een veel grotere tent en was er een heel actieve sfeer. Hier is de sfeer iets relaxter. Zolang mensen zich amuseren en van onze muziek genieten, is een optreden voor ons geslaagd.” Over de actie AFF knuffelt Ford dood had Marieke weinig zinnigs te vertellen, behalve dat, als zij de auto symbolisch zou mogen vernietigen, ze "erop zou kakken".

© 2013 – StampMedia – Maarten Rommes - foto: Machteld Bollen


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 07/08/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 07/08/2013