In Antwerpen werd op 20 maart het cruiseseizoen voor 2014 voorgesteld door schepen van toerisme Koen Kennis. De stad heeft een gevuld cruisejaar voor de boeg waarbij zowel de riviercruiseschepen als de zeecruises goed vertegenwoordigd zijn.

Aan het Kattendijkdok werd op 20 maart het cruiseseizoen voor 2014 voorgesteld door schepen van toerisme Koen Kennis. Cruises zijn wereldwijd zeer populair en de markt blijft nog jaarlijks groeien. Als historische stad heeft Antwerpen veel te bieden en dit trekt elk jaar honderden cruiseschepen naar de Scheldestad.

De stad Antwerpen gaat ook jaarlijks naar de grote cruisebeurzen in Amerika, Duitsland en Engeland om de rederijen persoonlijk te overtuigen van de troeven van de stad. Die tactiek lijkt zijn vruchten af te werpen, want de stad verwacht dit jaar een goed gevuld seizoen.

Riviercruises naar Antwerpen blijven populair

De voorbije jaren kwamen telkens rond 600 riviercruiseschepen naar Antwerpen. Dit jaar worden er 615 van deze schepen verwacht, maar dat aantal kan nog altijd stijgen doorheen het jaar. In totaal zou dat goed zijn voor bijna 77.000 passagiers, die elk gemiddeld honderd euro uitgeven in onze stad.

Door het grote aantal boekingen worden de schepen verdeeld over drie plaatsen in de stad; de Scheldekaaien, het Willemdok en het Kattendijkdok. De Kattendijkdok-Westkaai, waar het merendeel van de schepen aanmeert, kreeg recent nog een opknapbeurt zodat de cruisepassagiers zonder problemen van het schip richting de binnenstad kunnen wandelen. Ook de nabijgelegen attracties zoals het MAS (Museum aan de Stroom) en het Red Star Line Museum zijn echte troeven geworden van de stad. Sommige rederijen maken zelfs speciale afspraken met hen om hun passagiers zeker de kans te geven de musea te kunnen bezoeken.

Luxecruiseschepen zetten koers op Antwerpen

Ook de zeecruises doen het zeer goed. Dit jaar mag de stad Antwerpen al zeker 28 oceaanreuzen ontvangen aan de cruiseterminal bij het Zuiderterras. Dat is bijna een verdubbeling tegenover vorig jaar en goed voor nog eens 22.000 cruisepassagiers. Opvallend is dat vooral kleinere luxecruiseschepen de weg vinden naar Antwerpen. Door de landinwaartse ligging van de stad is het voor grote cruiseschepen moeilijk tot onmogelijk om de Schelde op te varen.

Omdat luxerederijen met kleinere schepen varen, geraken ze met gemak tot aan de cruisekaai. Zo krijgen we dit jaar ondermeer de volledige vloot van de Duitse rederij Hapag-Lloyd Cruises aan de Scheldekaaien. In juni zal in Antwerpen op hun schip Europa voor de vijfde keer het culinair evenement Europa's Beste plaatsvinden. Buiten Hapag-Lloyd Cruises zijn ook Silversea, Seabourn en Compagnie Du Ponant belangrijke rederijen voor de stad. Het allereerste cruiseschip voor dit jaar is de Balmoral van de Engelse rederij Fred. Olsen Cruise Lines op 20 en 21 april.

Pleziervaart op en rond de Schelde

Voor de maritieme liefhebbers, of voor mensen die gewoon eens graag een uitstap willen maken bieden de rederijen Flandria en Jan Plezier ook dit jaar weer havenrondvaarten aan. Hiermee krijgt u een beeld van de Antwerpse haven die anders bijna niet te bezichtigen is. De schepen hiervoor vertrekken telkens aan de Londenbrug aan het Kattendijkdok. Vanaf juni worden ook weer schelderondvaarten en ééndagscruises aangeboden die zullen vertrekken vanop het vernieuwde ponton het Steenplein.

De volledige lijst met cruiseaanlopen is te vinden op de website van Visit Antwerpen of op Cruiseschepen in Antwerpen.

© 2014 – StampMedia – tekst: Sebastiaan Peeters, foto’s: Samir Taif


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 22/03/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 22/03/2014