BONN - Het is druk in de Bundeskunsthalle in het Duitse Bonn. Tot 23 februari kan je er 1914. De avant-gardekunstenaars in oorlogstijd bezichtigen. Tegelijkertijd loopt de tentoonstelling Firenze!. Twee erg verschillende exposities, maar allebei meer dan de moeite waard.

1914. De avant-gardekunstenaars in oorlogstijd

De schilderkunst van tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt dikwijls over het hoofd gezien. Onterecht, blijkt uit 1914. De avant-gardekunstenaars in oorlogstijd. De tentoonstelling toont een indrukwekkend en omvangrijk œuvre van avant-gardekunstenaars uit verschillende landen. De kunstwerken zijn opgedeeld volgens vier thema's: de korte periode voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, de oorlog zelf, na de oorlog en het dadaïsme. Doordat de schilderijen chronologisch gerangschikt zijn, merk je duidelijk hoe het nationalisme en de hoop van de avant-gardekunstenaars langzaam maar zeker vervagen door de gruwel die de kunstenaars tijdens de oorlog zagen. Na de Groote Oorlog van 1914-1918 overheerst in de kunstwereld kritiek op de gruweldaden die gepleegd werden tijdens de oorlog, ongeacht de nationaliteit van de misdadigers of van de slachtoffers.

Vermiste Zonen

Op deze tentoonstelling sluit de expositie Verloren zonen aan. Deze kleinere tentoonstelling verdiept zich in het verdriet van de mensen die proberen om te gaan met de vele verdwijningen waarmee ze in de vier oorlogsjaren geconfronteerd werden.

Firenze!

Dat er in Firenze veel meesterwerken het leven hebben gezien, is geen geheim. Firenze gaf inspiratie aan grote meneren zoals Dante, Boccaccio, Donatello, Botticelli, Vespucci en Machiavelli. Ook het huis van de Medici vindt zijn oorsprong in deze Toscaanse hoofdstad. De Bundeskunsthalle stelt nu een groot deel uit deze rijke Florentijnse kunstgeschiedenis tentoon. Firenze! is opgedeeld in vijf luiken die elkaar van de vroege middeleeuwen tot het begin van de 20e eeuw chronologisch opvolgen. Daardoor zijn de verschillende evoluties in de schilderkunst, zoals de invoer van het perspectief, zichtbaar.

Verder is er veel aandacht voor de bouw van de Duomo van Firenze. Een imposante 3D-film geeft duidelijk weer waarom deze kathedraal architectonisch behoorlijk indrukwekkend is.

Villa Romana 1905 – 2013. Het kunstenaarshuis in Firenze

Parallel aan Firenze! loopt de minitentoonstelling Villa Romana 1905-2013. Het kunstenaarshuis in Firenze. De Duitser Max Klinger richtte in 1905 Villa Romana op. Het is een Duits kunstenaarshuis in Firenze dat, sinds 1905, elk jaar Duitse kunstenaars voor een bepaalde duur verwelkomt. De expositie laat werken zien die hun oorsprong in de villa vonden.

Meer info
1914. De avant-gardekunstenaars in oorlogstijd loopt nog tot 23 februari 2014.

Naar Firenze! kan je nog tot 9 maart 2014.
Bundeskunsthalle, Bonn, Duitsland
www.bundeskunsthalle.de

© 2013 - StampMedia - Charlotte Van Campenhout