© Joachim T'Sas

Na de zware aardbevingen in Turkije en Syrië toont de wereld zich solidair. Overal worden inzamelacties gehouden. Zo ook in de Mehmet Akif moskee in Antwerpen. Reporter Joachim T'Sas ging een kijkje nemen bij de mensen die de spullen inzamelen. "De slachtoffers hebben niet alleen vandaag onze hulp nodig, maar ook op lange termijn."

 

 

Bekijk onderaan de fotoreportage

De eerste berichten over de aardbevingen in Turkije en Syrië gingen meteen gepaard met hulpinitiatieven vanuit Antwerpse verenigingen. Ondertussen staat er op verschillende plekken een sterke structuur die de inzamelacties efficiënt doet verlopen. Zo ook in de Mehmet Akif Moskee op het Antwerpse Zuid. Hier werken vrijwilligers, jong en oud, al dagen aan de lopende band.

De Mehmet Akif Moskee in de Dendermondestraat is vandaag nog drukker dan anders. Grote vrachtwagens en overvolle wagens rijden over en weer terwijl er in de kelder hard wordt gewerkt. Ingezameld materiaal wordt doelgericht gesorteerd, ingepakt en verdeeld onder de verschillende aanwezige organisaties. "Iedereen steekt hier de handen uit de mouwen", zegt Fatih Ari, bestuurslid van de moskee. "Daags nadat we bericht kregen over de ramp schoten we in actie. Dankzij een vlotte samenwerking met verenigingen als FC Turksport, Anadolu en de Bosnische moskee Gazi Husrev Beg in Deurne zorgden we er in een ijltempo voor dat er een sterke organisatie stond. Die wordt uiteraard ingevuld door ons gedeeld netwerk aan gedreven vrijwilligers." 

Lange termijn

Hoewel de steunacties hartverwarmend zijn, maant Fatih Ari ook aan tot kalmte. "De slachtoffers hebben niet alleen vandaag onze hulp nodig, maar ook op lange termijn. Het is daarom belangrijk om goed geïnformeerd te blijven en doelgericht te werk te gaan", zegt de Turkse Antwerpenaar. "Wil je helpen, bekijk dan ook zeker de officiële overheidscommunicatie en de actuablogs. "Daar vind je alle nodig informatie over giften en vrijwilligerswerk", besluit Fatih Ari.


Dit artikel werd gepubliceerd door Antwerps Persbureau op 12/02/2023 en Apen.be op 19/12/2023.

vorige volgende