Op 16 juni gaf de crème de la crème van de
Antwerpse Modeacademie het beste van zichzelf op de jaarlijkse modeshow. Na een jaar lang zwoegen, presenteerden de studenten in Hangar29 met trots hun collecties.

Het driedaagse defilé van de Artesis Hogeschool Antwerpen is een hoogtepunt in het jaar van menig modeliefhebber. Professionals uit de hele wereld komen samen om de creativiteit van Antwerpse studenten te beoordelen. Ondanks de rustige sfeer in de zaal, liepen de ontwerpers achter de schermen zenuwachtig rond, terwijl ze de laatste hand legden aan hun kleding. Maar eens de show begon, keerde de kalmte terug en kon iedereen genieten van het creatieve spektakel met extravagante kleding en luide muziek die door de speakers schalde.

Grootse plannen

De laatstejaarsstudenten draaien voor de laatste keer mee in het defilé van de academie. Hun toekomstplannen zijn vaak nog onzeker, maar een ding staat vast: ze zullen het maken. Zo heeft Frederick Hornof uit Duitsland al een schoen ontworpen voor het hippe jongerenmerk Sacha. Maar ook de Vlaming Niels Peeraer heeft al een zelfontworpen stuk in de winkel liggen: een handtas voor het prestigieuze merk Delvaux. Karolina Piech uit Polen vindt het eerst tijd voor een deugddoende vakantie: "Daarna zien we wel wat de toekomst brengt."

Deze drie ontwerpers maken deel uit van de 'Lucky seven' van 2011. "Ik voel mij helemaal niet groot, maar klein", vertelt Piech. "Zeker in vergelijking met de oudstudenten van andere jaren."

Buitenlandse studenten

Wie denkt dat de modeacademie typisch Vlaams is, heeft het mis.
Mensen uit de hele wereld reizen af naar Antwerpen om hun modetalent te ontplooien en hun kennis te laten bijschaven door wereldberoemde modekenners. Yong Soon Kwon, een buitenlandse student uit Japan, studeerde eerst mode in Parijs, maar nadat hij een show van de Antwerpse modeacademie bijgewoond had, pakte hij zijn koffers en veranderde van school. Het was vooral de creatieve sfeer die hem zo aantrok.

Een andere buitenlandse studente is Karolina Piech uit Polen. Zij heeft de Antwerpse modeschool altijd al gekend, maar voor haar leek Antwerpen het mythische einde van de wereld, een heimat voor topontwerpers. Het heeft haar dan ook enige tijd gekost om de stap te zetten. Maar eens aangekomen in Antwerpen, wilde ze er absoluut blijven.

© 2011 - StampMedia - Pauline Eeckhout, foto's: Haryo Sukmawanto