© Sebastiaan Peeters

Na 43 jaar dienst is de Sea King-helikopter op 21 maart 2019 voor de allerlaatste keer uitgevlogen van de luchtmachbasis in Koksijde. Dankzij een speciale afscheidsvlucht langs de tien kustgemeentes en een formatievlucht met twee buitenlandse Sea King-helikopters kon het publiek afscheid nemen van de legendarische helikopter.

Het vertrouwde beeld van de kleurrijke Sea King-helikopters aan de Belgische kust is voorgoed verleden tijd. Op donderdag 21 maart 2019 steeg de enige nog operationele Sea King, RS05, voor de laatste keer op vanop de Luchtmachtbasis van Koksijde. Na 43 jaar dienst blijven de Sea King-helikopters nu voor goed aan de grond.

Herinneringsvlag voor elke kustgemeente

Donderdagochtend stijgt de Sea King om 9 uur op in Koksijde. Op het programma staat een speciale afscheidsvlucht langs de volledige kustlijn. In elk van de 10 kustgemeentes landt de Sea King kort op het strand waarbij 1ste sergeant chef Rudy Bleys, de langst werkende onderhoudsmecanicien van de Sea King, telkens een herinneringsvlag overhandigt aan de burgemeester van de gemeente. Op de vlag staat de eindbalans van 43 jaar Sea King in België: bijna 60.000 vlieguren, 3.309 oproepen (scrambles) en 1.757 personen die gered werden.

Wilfried Vandaele, burgemeester van De Haan, wacht de Sea King op aan de rotonde in Wenduine. De helikopters waren vaak te zien in zijn badstad en kwamen ook regelmatig op bezoek bij evenementen. Zo herinnert de burgemeester zich het evenement met het langste strandlaken ter wereld.

Stipt om 10.00u landt de Sea King vlak voor de rotonde op het strand terwijl de Vrijwillige Blankenbergse Reddingsdienst vanop zee, en de brandweer vanop hun ladderwagen op de rotonde, reddingsfakkels afsteken. De bemanning overhandigt de vlag aan de burgemeester waarna ze opnieuw in de Sea King stapt. Vlak na het opstijgen draaien de piloten de Sea King nog één keer volledig rond om hem te tonen, waarna hij koers zet naar de volgende landingsplaats in Bredene.

Formatievlucht met Duitse en Noorse Sea King

In de namiddag stijgt er rond 15.30u nog een speciale formatievlucht op vanop de Luchtmachtbasis van Koksijde. Een Noorse en Duitse Sea King zijn speciaal voor het afscheid van onze Sea King naar België gevlogen. Als eerbetoon vliegen ze samen met de Belgische Sea King over een deel van West-Vlaanderen. Ook de NH-90-helikopter, de opvolger van de Sea King, en de Alouette III, een andere helikopter die vanop de Basis in Koksijde opstijgt, vliegen mee.

Met die laatste vlucht valt definitief het doek over 43 jaar Belgische Sea King.


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad op 22/03/2019.

vorige volgende