De voorrondes van Humo's Rock Rally 2012 zijn volop bezig. Op 27 januari was Hamont-Achel aan de beurt. Jelle Hermans (gitaar), Jolan Renson (zang), Wouter Rabijns (basgitaar) en Jeffrey Gijbels (drum) grepen met The Black Su Love hun kans om een plaatsje te veroveren naar de halve finale.

Voor de mensen die jullie nog niet kennen: wat voor muziek brengt The Black Su Love?

Hermans: Wouter en ik speelden al ongeveer vijf jaar samen. Uit onze vroegere band Jack in The Box is dan The Black Su Love ontstaan. Vroeger speelden we vooral blues, maar nu hebben we onze muziek meer opengetrokken door vaak minder voor de hand liggende invloeden erin te verwerken.

Jullie speelden in de voorronde van Humo’s Rock Rally in Hamont-Achel. Hoe verliep dat optreden?

Renson: Verbazingwekkend goed! Ik had helemaal niet verwacht dat het zo goed zou meevallen.

Hermans: Daarmee willen we niet zeggen dat we onszelf fantastisch vonden, maar de reacties na het optreden, onder andere van Guy Swinnen, waren positief. Of we ook echt goed gespeeld hebben? Daar spreek ik me niet over uit!

Rabijns: Het was inderdaad heel fijn, al gaan we er niet vanuit dat we geselecteerd zullen worden voor de halve finale. Hoewel dit avontuur altijd mag verdergaan!

Jullie namen eerder deel aan de wedstrijd Limbomania, waar jullie op de derde plaats eindigden. Hebben jullie Humo's Rock Rally anders aangepakt?

Renson: We hebben meer en serieuzer gerepeteerd. Tijdens Limbomania stond onze band nog niet helemaal op punt, alles moest snel gaan.

Rabijns: Limbonia speelt zich natuurlijk enkel af in Limburg. In elke provincie vind je wel een gelijkaardige wedstrijd. Humo's Rock Rally daarentegen is 'het' gewoon. Daaraan mogen deelnemen, is een unieke kans, dus dan moet je gewoon alles geven.

Volgens jullie profiel op vi.be zijn jullie 'meer dan een band'. Leg dat eens uit?

Hermans:
The Black Su Love bestaat niet zomaar uit vier mensen die muziek maken. We zijn echt vrienden en dat voelt voor mij als 'meer dan een band' aan.

Renson: Voor mij lag dat wat moeilijker omdat ik er als laatste bijkwam. De andere bandleden speelden al een hele tijd samen. Maar na enkele weken was dat vervelende gevoel helemaal weg. Het was er gewoon knal op!

Is er veel rivaliteit onder de deelnemende bands?

Rabijns: De bands wensen elkaar wel succes voor elkaars optreden en als een optreden goed is, wordt dat ook zo gezegd.

Renson: Sommige groepen zien de anderen wel als concurrentie en bekijken elkaar lelijk in de backstage. Spijtig, want dan hebben we liever een goed gesprek over muziek.

Recensent 'Moeial' schreef over jullie deelname aan RockRace 2011: 'Helaas, er is een verschil tussen veel vrienden kunnen optrommelen en altijd kwalitatief hoogstaand blijven. Het optreden begon saai en braaf te klinken.' Hoe gaan jullie met kritiek om?

Renson: Ik heb liever nuttige kritiek waar we iets mee kunnen doen, dan van die platte zever. Daar trek ik me niets van aan.

Hermans:
Na ons optreden op Humo's Rock Rally kwam Guy Swinnen zeggen dat hij ons goed vindt. Dat is ook een subjectieve mening, maar wel van iemand met veel ervaring, waar je naar opkijkt. Kritiek van iemand als hem aanvaarden we makkelijker.

Welke tips hebben jullie voor beginnende bands?

Renson: Je moet jezelf blijven en doen wat je graag doet. Het is belangrijk om muziek te maken voor jezelf, niet in functie van anderen. Ook moet je je plaats kennen en nuchter blijven. Wanneer je veel begint op te treden, mag je vooral niet gaan zweven en enkel denken aan geld verdienen. Muziek moet een passie blijven.

Waar hopen jullie te staan binnen enkele jaren?

Rabijns:
Mijn droom is om ooit in de AB in Brussel te spelen. Wie weet krijgen we door Humo's Rock Rally de kans om op Pukkelpop te spelen. En natuurlijk willen we veel optreden en een fatsoenlijke lp of cd opnemen. Dan zou Studio Brussel onze muziek kunnen draaien, maar daar zal iedere groep wel van dromen.

© 2012 - StampMedia - Marieke Stulens en Lena Huygen, foto: Marieke Stulens


Dit interview werd gepubliceerd door Nieuws.be op 07/02/2012
Dit interview werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be.be op 07/02/2012
Dit interview werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 07/02/2012
Dit interview werd gepubliceerd in Het Belang van Limburg op 11/02/2012