"Aan de WK-gekte valt toch nergens meer te ontsnappen”, zei de voetbaldummie en ze nam het vliegtuig naar Brazilië. Op dinsdag 17 juni, toen de Rode Duivels hun openingsmatch tegen Algerije speelden, landde Emmeline (23) in Rio De Janeiro. Ze houdt een blog bij vanuit de favela’s. Vandaag deel 6: waarom de Brazilianen Duitsland de wereldbeker gunnen.

Het regent in Rio. De voorbije dagen is met de stemming op straat ook het weer omgeslaan. Vorige week klinkte ik nog pintjes op een finale tussen België en Brazilië, maar die eer gaat zondag naar diens buurlanden.

Misschien telde België te weinig duimen voor de Duivels. Dat kan in Brazilië het probleem niet geweest zijn: Rio en voorsteden alleen al hebben meer inwoners dan ons land, en iedereen supportert mee. Elke dag dat Brazilië speelt, is hier een officiële nationale feestdag. Leve Koning voetbal en zijn dienaars op de grasmat! Dinsdagochtend wensten Brazilianen elkaar op straat niet alleen een goede morgen maar ook um bom jogo: een goede match.

Geluid uit

Tevergeefs. die avond maakte Duitsland de seleçao na dertig minuten met de grond gelijk. In veel café’s ging tijdens de eerste helft van de wedstrijd het geluid van de tv al uit. 7-1. De Brazilianen reageerden beschaamd en verslagen, maar van de voorspelde volkswoede heb ik weinig gemerkt. Op facebook en Twitter werden foto’s van eerdere protesten gerecycleerd, maar in Rio bleven riots uit.

Het lawaai op straat komt hier intussen vooral van uitzinnige Argentijnen. Die zijn massaal naar Rio De Janeiro afgezakt om de zegetocht van hun team te vieren - tot grote ergernis van veel Brazilianen, want er heerst een venijnige rivaliteit tussen beide buurlanden. Zoals Nederlanders ‘domme Belgen’-moppen tappen, spotten Brazilianen hier met de ‘arrogante Argentinos’.

Tegen Messi

Als de Argentijnen de wereldbeker wegkapen op Braziliaanse bodem, is een beetje arrogantie wel gelegitimeerd. “En, erger nog, dan blijven die Argentijnse supporters hier vast wekenlang plakken om hun overwinning vlak onder onze neus te vieren”, gromt een huisgenoot.

Dus schaart Rio zich zondag achter Duitsland, de Mannschaft dat dinsdag nog de zwartste bladzijde uit de Braziliaanse voetbalgeschiedenis schreef. De prestaties van de seleçao in de troostfinale tegen Nederland vandaag baren de meeste Brazilianen weinig zorgen. Vanaf nu supportert men hier in de eerste plaats tégen Messi en co.

© 2014 – StampMedia – Emmeline Vandeputte