“Aan de WK-gekte valt toch nergens meer te ontsnappen”, zei de voetbaldummie en ze nam het vliegtuig naar Brazilië. Morgen, terwijl de Rode Duivels hun openingsmatch tegen Algerije spelen, landt Emmeline (23) in Rio De Janeiro. Ze houdt een blog bij vanuit de favela's.

"De komende weken logeer ik in een favela ten noorden van het beroemde Maracanã-stadion", stelt Emmeline. "In die arena wordt op 13 juli de finale van het wereldkampioenschap voetbal gespeeld. Tot dan ga ik kopje onder in een Braziliaans cultuurbad van voetbal, samba en caipirinha."

Emmeline feest mee met honderdduizenden WK-supporters, tegen een achtergrond van straatprotesten en staatsrepressie. Want voor veel Brazilianen draait de Copa Do Mundo al lang niet meer om voetbal alleen. Hun passie voor de balsport heeft zich het voorbije jaar vermengd met woede om de corruptie en schrijnende sociale ongelijkheid in hun land.

Dat geeft een explosieve cocktail, bitterzoet, deze maand geserveerd in een wereldbeker. "Ik ga proeven, en breng om de dag verslag uit op deze blog. Saùde!"

© 2014 – StampMedia – Emmeline Vandeputte