ANTWERPEN - Begin december werd er volop publiciteit gemaakt rond de tentoonstelling The Art Of Banksy, over de gelijknamige, mysterieuze straatkunstenaar.  Zelf heeft Banksy eigenlijk niets met deze tentoonstelling te maken. Het was Steve Lazarides, Banksy’s ex-manager en eveneens iemand waar hij al lange tijd mee in conflict ligt, die de expo cureerde.

De tentoonstelling vindt plaats in de Stadsfeestzaal. Volgens heel wat Banksy-kenners is dat een vreemde locatie voor een Banksy-expo: in de Stadsfeestzaal bevinden zich voornamelijk vestigingen van grote ketens, waar winkelaars enorm veel geld achterlaten. Dit terwijl Banksy’s werken sterk antikapitalistisch getint zijn.

Daarnaast is er heel wat kritiek omdat slechts een klein deel van de expo uit originele werken bestaat. De bezoeker krijgt vooral prints en reproducties te zien, zoals valse bankbiljetten met een afbeelding van Lady Diana erop en een fotocollage van Banksy waarop hij onherkenbaar is gemaakt door fluoverf. Voor dit alles betaalt de bezoeker 19,50 euro, wat veel is voor het beperkt aantal originele werken. Alles lijkt dus te draaien rond het verdienen van geld, onder de naam van Banksy – antikapitalistische held bij uitstek.

© 2017 – StampMedia –Stijn Fabrice de Kisangani