Naar jaarlijkse gewoonte trekt vandaag de stoet van leeuwen en draken dansend door de Van Wesenbekestraat, het Antwerpse China Town. De Chinese gemeenschap luidt daarmee het jaar van het Schaap in. “We vieren de legende om een voorspoedig en vruchtbaar jaar tegemoet te gaan.”

In de Choi Lee Fat Kung Fu School, het kloppend hart van de organisatie, zijn ze nog druk bezig om draken- en leeuwenkoppen voor te bereiden. Hier in de Lange Beeldekenstraat worden enkele scheurtjes in de koppen hersteld en een heleboel vrolijk knipperende lichtjes worden aan de pakken toegevoegd. De dierenkoppen zullen een hoofdrol spelen in de parade zaterdag, het hoogtepunt van het nieuwjaarsfeest.

De Antwerpse Chinese gemeenschap vierde op 19 februari het nieuwe jaar al in familiekring. Die traditie is nog steeds erg belangrijk volgens Joe Choi, mede-organisator van het evenement: “Nieuwjaar is een eind- en een beginpunt. Het is voor ons belangrijk om samen te komen met de hele familie om zo het nieuwe jaar goed te beginnen.”

Vuurwerk tegen boze geesten

Terwijl Choi extra bamboe in de kostuums stopt, legt hij uit wat Antwerpen zaterdag kan verwachten van de parade: “We steken vuurwerk af om boze geesten weg te jagen. Daarna worden de leeuwen- en drakendansen opgevoerd.” Daarbij hoort ook een ceremonie om de handelaars in de wijk geluk te brengen. “De leeuw eet een krop sla op en spuwt die uit naar de winkeliers,” vertelt hij.

De festiviteiten verwijzen naar de legende van het beest Nian, wat ook ‘jaar’ in het Mandarijn betekent. Nian sloop telkens in de periode rond de jaarwisseling dorpen binnen om voedsel te stelen. Het beest nam ook mensen mee. “De Chinese dorpelingen verjoegen Nian door de kleur rood op hun deuren te hangen en veel lawaai te maken,” legt Joe uit. Sindsdien is het traditie om het verhaal tijdens de nieuwjaarsstoet na te bootsen. “We vieren de legende om een voorspoedig en vruchtbaar jaar tegemoet te gaan.”

Paard wordt schaap

Met de overgang van oud naar nieuw eindigde het jaar van het Paard en begon het jaar van het Schaap. De twee dieren staan in schril contrast met elkaar. “Het paard is een krachtig dier dat altijd vooruit wil, maar het schaap is eerder volgzaam.” De Chinese gemeenschap is dus minder enthousiast over de kenmerken van het schaap. “Men wil graag een persoon die mensen kan leiden, maar een schaap is terughoudender,” legt Choi uit. Toch heeft het schaap ook positieve kenmerken.:“Het is een zachtaardig dier dat goed samenwerkt en artistiek is", weet Joe.

De afgelopen jaren trok de drakendans een gemengd publiek aan. “We merken dat er ook interesse is van niet-Chinezen die een kijkje willen komen nemen,” vertelt Joe. Voor zaterdag belooft hij alvast veel muziek, vuurwerk en een flinke dosis spektakel. Na de ceremonie wordt er met een Chinese drum, simbalen en een gong muziek gemaakt. Dat dient, net als het vuurwerk, om de slechte geesten weg te jagen en zo het nieuwe jaar positief te beginnen.

© 2015 - StampMedia – Robin De Veen & Evelien Verstraeten, foto: Evelien Verstraeten