Vlnr.: Nathan Naenen, Koen De Bouw en Carry Goossens © Yentl De Pauw

Kapitein Zeppos zag in 1964 voor het eerst het licht in de gelijknamige jeugdreeks. Toen nog in zwart-wit en op een piepklein televisiescherm. Maar vanaf 30 maart pronken onder meer Nathan Naenen, Koen De Bouw en Carry Goossens op het grote doek in de film Zeppos – Het Mercatorspoor. De film is géén remake van de ooit zo populaire reeks, wel een moderne doorstart. “Ik begrijp wel waarom er zestig jaar later een nieuwe vertaling wordt gemaakt.”

Een jeugdreeks als Kapitein Zeppos was in het Vlaanderen van de jaren zestig ongezien. De reeks was uniek en bovenal erg innovatief. Het was één van de eerste jeugdfeuilletons die comedy en actie bevatte. Dat laatste uitte zich vooral in vechtscènes en achtervolgingen.

Kapitein Zeppos viel erg in de smaak bij de jeugd. Het was een mystiek figuur die in een dorpje in Vlaanderen kwam wonen. Hij was de James Bond van Vlaanderen. Althans, dat zegt Carry Goossens toch. Hij was tien jaar oud toen de reeks uitkwam. Nu speelt hij zelf Kapitein Zeppos in de film.

Nathan Naenen in hoofdrol

“Ik was heel verbaasd toen de productie mij vroeg voor de rol van Kapitein Zeppos”, aldus Carry Goossens. “In mijn herinneringen was Senne Rouffaer altijd Kapitein Zeppos geweest. Toen de productie mij dan uitlegde wat het concept was en het profiel van de film, heb ik toegezegd. Achteraf gezien ben ik heel blij dat ik dit heb kunnen doen. Het is een heel dynamische film met een vleugje humor.”

De hoofdrol is echter niet voor Carry Goossens, wel voor Nathan Naenen en de Nederlandse Britt Scholte. Naenen, bekend van onder meer Kattenoog, Altijd Prijs en wtFOCK, vertolkt de rol van Benjamin ‘Benji’ Kurrel. “Benji is een heel jonge, spontane, goedlachse digital native die heel hard gefocust is op de toekomst en de technologische vooruitgang”, legt Naenen uit. “Hij staat niet graag stil bij het verleden, maar naarmate het verhaal vordert, is dat wel iets wat hij zal moeten doen. Voor hij het weet, raakt hij in een groot avontuur verzeild waar hij zelf geen vat op heeft.”

“Meteen naar de essentie”

De 25-jarige acteur had Zeppos nog nooit gezien tot hij de rol kreeg in de film. Toen merkte Naenen meteen dat de film iets helemaal anders is dan de jeugdreeks. “Maar ik begrijp wel waarom er zestig jaar later een nieuwe vertaling wordt gemaakt”, klinkt het. “Het concept is helemaal anders. Productiehuis Eyeworks wil de nostalgie terug bovenhalen en hoopt daarmee dat de volwassenen die de film zullen zien dezelfde impuls herkennen bij de kinderen, zodat zij hetzelfde gevoel hebben als de volwassenen van nu destijds hadden.”

Scholte en Naenen acteerden al samen in het kinderprogramma Kattenoog in 2015. Sindsdien zijn ze elkaar niet uit het oog verloren, dus het vertrouwen om samen te kunnen acteren was er al en dat speelde enorm in hun voordeel. “Ineens kan je verder naar ‘gewoon spelen’, in plaats van eerst dat vertrouwen winnen. Dat is echt heel aangenaam”, zegt Nathan Naenen. “Ook regisseur Douglas Boswell kende ik van Kattenoog en het VTM-programma Altijd Prijs. Dus ook daar was dat vertrouwen. Ik weet hoe hij in mekaar zit als persoon. Doordat je niet meer moet kennismaken en bepaalde miscommunicaties niet meer hebt, kan je meteen naar de essentie.”

Koen De Bouw als slechterik

Zeppos – Het Mercatorspoor is een echte familiefilm. “Dat is bij wijze van spreken van 9 tot 99 jaar”, zegt Carry Goossens. “De oudere generatie zal gecharmeerd zijn door verwijzingen naar de reeks die zij nog gekend hebben. En voor de jonge mensen die de reeks nooit gezien hebben, is het de energie en de speelsheid tussen Nathan en Britt die hen zal bijblijven. Bij momenten spettert dat van het scherm.”

Een breed publiek wordt daardoor aangesproken en de productie en de acteurs hopen hierdoor generaties te kunnen verbinden. Zo ook Koen De Bouw: “Kinderen kunnen met hun grootouders komen kijken. Het is een uitstekende gelegenheid om twee generaties met elkaar iets te laten beleven”, aldus De Bouw, die de rol van slechterik Victor Barral vertolkt. En bij de rol van slechterik horen ook vechtscènes, al is dat niet het liefste wat De Bouw doet. “Het is altijd een uitdaging om dan niet gewond te raken en mijn krachten te sparen.”

Dit is niet het soort dingen die Koen De Bouw gewend is te doen. Het ideale genre voor hem is naar eigen zeggen het psychologisch drama. Dat is deze film absoluut niet. “Deze film zorgt wél voor puur entertainment”, zegt hij.

Zeppos – Het Mercatorspoor loopt vanaf 30 maart in de bioscoop


Dit artikel werd gepubliceerd door NXTPOP op 28/03/2022.

vorige volgende