reacties (0)

In Bonn kan je tijdens de tentoonstelling Parkomanie het werk van een briljant tuinkunstenaar uit de negentiende eeuw ontdekken: Hermann von Pückler-Muskau. Als excentrieke playboy, fervent wereldreiziger, schrijver en tuinkunstenaar stond hij vooral bekend als één van de meest kleurrijke persoonlijkheden van zijn tijd. 

Zijn - naar Engels voorbeeld - aangelegde parken in Bad Muskau zijn UNESCO werelderfgoed. Babelsberg en Brandts horen tot de hoogtepunten van de negentiende eeuwse Europese landschapsarchitectuur.

De tentoonstelling Parkomanie brengt ongeveer 250 objecten en kunstwerken samen uit zo'n dertig musea en stichtingen. Je ziet er voorbeelden van Pucklers tuinkunst, originele plannen en historische foto's.

Een figuurlijk en letterlijk hoogtepunt in de tentoonstelling is de begaanbare tuin op het dak van de Bundeskunsthalle waar de tentoonstelling zich bevindt. Die werd aangelegd volgens de ontwerpprincipes van Pückler en voor die tijdelijke tuin werd een waterbassin aangelegd naar het model van Pückler en een replica van de muskauer rozenkrans geplaatst.

© 2016 - StampMedia - Stefan Lambrechts


Reacties

Plaats een reactie