© Mustafa Körükçü

Antwerpse bedrijven én burgers kunnen binnenkort informatie uitwisselen met veiligheidsdiensten op een “gigantisch informatieplatform”, gebaseerd op het Amerikaanse SHIELD. Het wordt een van de speerpunten van ‘een doorgedreven Antwerpse veiligheidscultuur’ waarmee burgemeester Bart De Wever (N-VA) zichzelf op 14 oktober wil opvolgen.

“Elk Antwerps bedrijf krijgt een contactpersoon die via een online platform met de politie verbonden is en zo informatie kan uitwisselen. Het gaat om een kopie van SHIELD, wat men in New York al langer kent”, aldus De Wever. “Zo krijg je een soort van gigantisch stadsinformatienetwerk, waar mensen partner worden van veiligheidsdiensten en informatie over bijvoorbeeld criminaliteit en de modus operandi van daders kunnen melden. Andersom krijgen ze briefings over dingen die gebeuren in Antwerpen.”

Bart De Wever deelde dit nieuws tijdens een uitgebreid interview in onze studio. Dat verschijnt binnenkort op deze website, in een interviewreeks met de Antwerpse lijsttrekkers van de zeven grote partijen.

“Het is de verantwoordelijkheid van de politie om geen heksenjacht te plegen”

Kliklijn? 

SHIELD is een parapluterm voor allerlei best practices op het vlak van antiterreur in de stad New York. De Antwerpse politie werkt al langer samen met de NYPD. Het is opmerkelijk dat de Antwerpse burgemeester dezelfde naam gebruikt voor zijn eigen variant, omdat hij het hier niet heeft over terrorismebestrijding.

Wordt dat informatienetwerk ook geen veredelde kliklijn? “Het is de verantwoordelijkheid van de politie om geen heksenjacht te plegen”, zegt De Wever. “Informatie moet worden verrijkt, maar ook gevalideerd. Er zullen natuurlijk burgers zijn die voor het geringste bellen en elke persoon verdacht vinden. Maar dat betekent niet dat de politie daar telkens concrete acties aan zal verbinden.”

Opvallend dus: ook burgers krijgen, in beperkte mate, toegang tot het platform om verdacht gedrag te melden. “Ook die mensen zijn gevalideerd, niet eender wie kan deelnemen. In eerste instantie zal het een bedrijvennetwerk zijn van mensen met veiligheidsfuncties die initieel in aanmerking komen.”

“Een goed informatienetwerk kan ons winsten opleveren voor de haven”

Haven

Vooral voor de Antwerpse haven zou een Antwerpse versie van SHIELD goed van pas kunnen komen. “Antwerpen heeft een van de grootste maritieme industriële complexen ter wereld, met heel wat trafiek en natuurlijk ook heel wat malafide trafiek. Een goed informatieplatform kan ons wat winsten opleveren, en dat model zou ik willen uitrollen, om zo verder te bouwen op onze huidige veiligheidscultuur.”

De politiediensten bevestigen dat het plan er komt, maar willen voorlopig geen verdere info geven. Op 26 september organiseert de Antwerpse politie een persconferentie met meer details over het nieuwe informatienetwerk.


Dit artikel werd gepubliceerd door De Standaard op 06/09/2018
Dit artikel werd gepubliceerd door hln.be op 06/09/2018
Dit artikel werd gepubliceerd door gva.be op 06/09/2018

Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - Online op 06/09/2018
Dit artikel werd gepubliceerd door Belga op 06/09/2018
Dit artikel werd gepubliceerd door Radio 1 - De ochtend op 06/09/2018

vorige volgende