© Paradise City

Paradise City in Perk (Steenokkerzeel) is het eerste Belgische festival dat er alles aan doet om volledig CO2-neutraal te zijn. Door groene stroom en generatoren op biobrandstof zal de CO2-uitstoot tijdens het festival geminimaliseerd worden. De derde editie van het drie dagen durende festival start vrijdag.

In Perk bij het kasteel van Ribaucourt organiseert Paradise City komend weekend een mix van elektronische muziek en ecologie. Drie dagen lang zal alleen gewerkt worden met zonne- en windenergie en generatoren die draaien op biobrandstof. Hierdoor zal de CO2-uitstoot geminimaliseerd worden.

Om een maximaal aantal zonne-energie op te wekken, zal voor het eerst in België de Smart Flower worden ingezet. Dat is een mast met zonnepanelen in de vorm van een bloem die automatisch meedraait met de zon. De opgewekte energie zal onder andere de GreenBattery opladen. Deze gigantische batterij voorziet de stroomvoorziening van het festivalrestaurant.

Beperkte afval

Om de afvalberg zo klein mogelijk te houden, wordt voedsel enkel geserveerd op bio-afbreekbare borden, met bio-afbreekbaar bestek. Flesjes bronwater worden vervangen door gefilterd kraantjeswater, alle voedselresten worden geconverteerd tot biomassa. Dranken worden dan weer uitgeschonken in herbruikbare bekers, waarvan je de waarborg kan doneren voor de Klimaatzaak.

Drank- en foodtickets worden geschrapt en moeten plaats maken voor een festivalbandje dat elektronisch moet worden opgeladen om betalingen te kunnen doen. Op de camping zal Eneco gratis kartonnen tenten van Kartent aanbieden aan de campingbezoekers. De stroom op de camping is ook volledig zonne-energie.

Eigen stroom

Zelf een smartphone opladen kan ecologisch op de festivalweide met het Vélo M2 project van BePlanet. Het principe: stroom opwekken door te trappen op cargofietsen. Om helemaal duurzaam naar het festival te gaan, werden veilige fietsroutes uitgestippeld. En om bezoekers bewust te laten pendelen, zijn er kortingen voor festivalgangers die carpoolen of hun Uber delen. Al de overgebleven emissie zal op het einde van het festival worden berekend en worden geneutraliseerd via investeringen in duurzame projecten.

Meer info over de line-up en tickets vind je op de website van het festival.


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuwsblad online op 19/06/2017

vorige volgende