2008 loopt op zijn laatste benen. Nog even en we kunnen ons heil in het nieuwe jaar gaan zoeken. Maar eerst wordt er door de meesten onder ons nog eens goed gefeest. Gebeurt dit feest in familiekring of wordt het oudjaar aangegrepen om met vrienden en vriendinnen eens goed de bloemetjes buiten te zetten?

Kentering

Volgens Stefan Van Den Bergh, eigenaar van discotheek Nanno is nieuwjaar geen familiegebeuren meer. “De kinderen van tegenwoordig beloven de ouders en grootouders samen met hen te eten, maar daarna innen ze hun geld en vertrekken ze,” vertelt hij. “Dat was niet zo toen ik klein was. Toen aten we verplicht samen met de familie, keken naar Gaston en Leo en gingen ons bedje in. Dat gebeurt nu veel minder. Maar het is net onze generatie die voor de omkeer gezorgd heeft.”

Kerstmis voor de familie

Monika Verhees (17) kan dat beamen. “Ik heb met mijn ouders afgesproken dat ik met hen zou eten, maar daarna ben ik weg met mijn vriendinnen.” Kristof Bogaert, ook 17 jaar, bevestigt dat. “Met oudjaar ben ik weg met enkele vrienden om te feesten. Mijn ouders zullen er zich waarschijnlijk niet al te druk in maken, want bij ons is vooral Kerstmis een familieaangelegenheid.” Tatiana Kazadi (16) vindt ook niet dat nieuwjaar, in tegenstelling tot Kerstmis, een familiegebeuren is. “Ik ga werken die nacht.”

Vrij na middernacht

In tegenstelling tot haar dochter vindt Ann, de moeder van Monika, dat nieuwjaar wel degelijk een familiegebeuren is. “We eten eerst met onze gezin en om middernacht zijn de kinderen ‘vrij’ om te gaan vieren met hun vrienden,” legt ze uit. “Op nieuwjaarsdag eten we eerst bij de familie van mijn echtgenoot en vervolgens bij mijn familie. Nieuwjaar is en blijft bij ons een familiegebeuren.” De ouders van Kristof vinden het niet zo erg dat het inluiden van het nieuwe jaar niet in familiekring gebeurt. “Als de kinderen thuis weg zijn, hebben we wat meer tijd voor onszelf,” zegt Marina Bogaert. “Trouwens, bij ons stak het vroeger ook niet zo nauw, waarom zouden we het onze kinderen niet gunnen?”

© 2008 – StampMedia – Kamal Kharmach