Afgelopen donderdag openden Anne Brijs en Sam Baidoo in Antwerpen hun tentoonstelling 'ikvindje...', het nieuwste project van de kunstgroep Hanafubuki.

Duizend portretten vullen de tentoonstelling. Anne en Sam spraken toevallige voorbijgangers aan met de vraag of ze hen mochten fotograferen. De kersverse modellen kozen vervolgens een woord uit een door Anne en Sam samengestelde lijst, waarmee ze poseerden. Volgens Anne bevat dat deze lijst alle woorden die je kan voelen voor, of denken over die ene persoon waar je niet zonder kan, in de meest letterlijke betekenis.

Verschillend maar toch niet

Anne Brijs: “We waren niet noodzakelijk op zoek naar verbanden tussen mensen, maar wel naar verhalen. Waarom kiezen compleet verschillende mensen hetzelfde woord? We hebben kunnen concluderen dat die redenen even uiteenlopend zijn als de mensen die hebben deelgenomen aan ons project. Dat is logisch, want iedereen is uniek. Het enige verband tussen deze personen is het woord dat ze gemeenschappelijk hebben. Om die reden is dit ook een echt sociaal project. We kunnen aan de toeschouwer tonen dat iedereen, hoe verschillend ook, toch minstens één gemeenschappelijk kenmerk heeft. Zo zetten we mensen aan het denken over het feit dat misschien een ander toch niet zo verschillend is.”

Eigen invulling

Toch is het voor Anne en Sam vooral belangrijk dat iedereen zijn eigen betekenis kan geven. De verschillende interpretaties maken voor hen een onmisbaar deel uit van het kunstwerk. De portretten staan in verband met hun oorspronkelijke project. Afgelopen zomer heeft Hanafubuki dezelfde 130 woorden verspreid over Antwerpen. Sommige van deze woorden hebben ze ook gefotografeerd.
Het kunstenaarsproject Hanafubuki bestaat sinds 2009. Anne Brijs en Sam Baidoo zijn twee jonge Antwerpse kunstenaars die elkaar gevonden hebben in hun zin om kunst te maken. Met hun enthousiasme hebben ze nog jonge kunstenaars en sympathisanten aangetrokken. De groep bestaat nu uit een tiental actieve leden.

De tentoonstelling loopt nog tot 4 februari in Mo Kiddo Gallery te Antwerpen. Het promofilmpje kan je bekijken op YouTube.

© 2011 - StampMedia - Helena Blyweert