© Magali Merzougui

 

 

Voor de eerste keer op Genk On Stage kon je op de Fruitmarkt Food Plaza vinden. Food Plaza is een multicultureel concept en bestaat uit 6 verschillende food stands met origine uit Turkije, België, Italië, Marokko, Griekenland en Spanje. Naast het typische festivalvoedsel zoals hamburgers, hotdogs en frieten was er dit jaar een meer gevarieerd aanbod. Het uitgebreide aanbod viel duidelijk in de smaak bij de bezoekers.

GOS_Food Plaza © Magali Merzougui2 © Magali Merzougui

“Dit zag er echt het lekkerste uit en het smaakt ook heel goed, maar heb ook een kijkje genomen naar de andere standen. Het zag er allemaal heel lekker uit, maar deze sprong er echt uit”, laat Debby ons weten, een fan van de Turkse keuken. Daarbij vult uitbater, Nasmi aan: “Het is vooral fijn dat mensen interesse tonen, ze vragen hoe we alles klaar maken. Ik vind dat Food Plaza vanaf nu ieder jaar mag doorgaan, het is een goede start!”

GOS_Food Plaza © Magali Merzougui4 © Magali Merzougui

Lien, die een brochette naar binnen aan het spelen was, vertelt ons dat haar Belgische brochette heel goed smaakte. Ze is nog maar net aangekomen en heeft dus nog niet veel kunnen zien van Food Plaza: “Wel leuk dat het van verschillende landen is, ik ga hier zeker nog een kijkje nemen.” Peter van de Belgische food stand deelt ons mee dat het aantal bezoekers wel wat tegenvalt. “Ik zag het eerder als een mogelijkheid om de mensen iets culinair hoogstand aan te bieden. Festival voedsel kunnen ze hier inmiddels al vinden.”

“Wij zijn Italianen en steunen de Italiaanse keuken. Wij zijn Arancina aan het eten, dat is een Italiaanse rijstbal. Elke zondag gaan we een hapje eten en dat is deze week dus ook het geval. We vinden Food Plaza een heel goed initiatief en zouden het volgend jaar graag opnieuw zien verschijnen”, vertelt Maria, een liefhebster van de Italiaanse stand. Ook Daisy, de uitbaatster van de stand vindt het een heel goed initiatief. “Zaterdag was de drukste dag, maar hebben alle dagen al goede reacties gehad en hebben al enkele mensen zien terugkomen”, zegt Daisy.

GOS_Food Plaza © Magali Merzougui5 © Magali Merzougui

Olga, een enthousiasteling van de Marokkaanse keuken vertelt ons het volgende: “Hmm, het is heel lekker, ik houd heel erg van Marokkaanse voeding. De Tajine is heel goed, mijn appreciaties naar de keuken! Bovendien geven nu graag een centje meer uit aan lekker eten op een festival, Genk On Stage is al gratis hé.” De uitbater van de stand, Hassan, laat weten dat Food Plaza een waar succes is en ziet het ook graag in de toekomst terug verschijnen. Maar dan had hij wel graag een meer eerlijke verdeling gehad, hij vraagt naar een gelijke verdeelsleutel voor alle horeca uitbaters.”

GOS_Food Plaza © Magali Merzougui6 © Magali Merzougui

“Wij zijn een heel lekkere Griekse schotel aan het eten. En zien Food Plaza graag volgend jaar terug, dat is leuk zo: alle culturen op één plein. Bovendien zijn wij ‘financieel’ goed voor Genk, wij steunen ze en vinden het niet erg om nu een centje meer uit te geven aan lekker eten”, vertelt Kristina. Ook Nico, van de Griekse eetstand, vindt het initiatief goed: “Ik sta al langer op Genk On Stage met mijn stand, maar het is goed dat ze nu alles geïntegreerd hebben.”

GOS_Food Plaza © Magali Merzougui3 © Magali Merzougui

Alessio verzekert ons van zijn Spaanse schotel: “Ik ben een heel lekkere Paella aan het eten. Maar alle standen doen het zo goed. Het is een leuk idee dat ze zoveel aanbieden. Gisteren heb ik de Griekse en Italiaanse keuken geprobeerd en dat was ook ‘belissima’.” Maria, vertegenwoordigster van de Spaanse food stand is ook enthousiast: “De bezoekers zijn tot nu toe al positief. Wij staan hier volgend jaar zeker en vast terug. Het is zo leuk om de mensen blij te maken en hen met een goed gevulde maag huiswaarts te laten keren.”

© 2015 - StampMedia/Stoorzender - Goele Aerts; foto's: Magali Merzougui