Op 16 augustus vond in Kiewit de eerste dag van Pukkelpop plaats. Iedereen zong uit volle borst mee met nummers en hits van onder andere Of Monsters And Men en Django Django. Brits rapper Tinie Tempah droeg zijn Written in the Stars op aan de slachtoffers van de Pukkelpopstorm vorig jaar.

Zornik opende het hoofdpodium. Hoewel het nog vroeg was, kreeg frontman Koen Buyse het publiek goed mee. Iets later op de dag trad op datzelfde podium Snoop Dogg op. De zanger, die sinds kort hiphop ruilt  voor reggae onder de naam Snoop Lion, trok heel wat kijklustigen aan. Na het optreden van de IJslandse zangeres Björk maakte de menigte zich klaar voor Netsky. Hij sloot het hoofdpodium af met een spetterende set.

Ook in de Dance Hall en Boiler Room werd er gefeest op artiesten als Modestep, Borgore en Flux Pavilion. Wie het liever wat ruiger had, kon terecht in The Shelter. Hier trad onder andere Young Guns op. De Britse band daagde het publiek uit om te crowdsurfen. Ook Steak Number Eight, winnaar van de Humo’s Rock Rally in 2008, gaf hier het beste van zichzelf.

In de Wablief?! kon men vooral Belgische artiesten terug vinden. Glenn Claes, winnaar van The Voice van Vlaanderen in 2011, mocht de tent openen. Ook Clouds On Elektricity trad hier aan. Hun gitarist, Marlo Ghys, was een van de slachtoffers in de Pukkelpopramp. Verder stonden De Mens en Isbells op het podium.

Geen verveling

Wie even geen zin had in muziek, kon terecht bij een van de vele randactiviteiten. In Salon Fou kreeg je een heuse festivalmake-over. In de Petit Bazar kon je genieten van een toneelstuk. Muzikanten lieten zich gaan in de Jamcaravan. Voor de groene jongens viel er ook wat te beleven. Wie een tas vol plastic bekertjes verzamelde, kon deze inruilen voor een ticket voor het reuzenrad of een van de andere attracties. Wie lef had, mocht gooien met de MTV-Generation-dobbelsteen. Voerde je de opdracht goed uit dan won je drankbonnen.

Natuurlijk genoot niet alleen het festival zelf alle aandacht, ook de festivalgangers bleven niet onopgemerkt. Met verkleedpakken, gekke mutsen en sombrero's probeerde de een zich van de andere te onderscheiden. Enkele mensen trokken de aandacht door hun kunstjes op te voeren op de weide. Op en naast de podia: overal viel er wel wat te beleven.

© 2012 - StampMedia - Eva Grosemans, foto's: Ann-Katrien Van De Velde