Op 6 juli stond Prince voor de tweede dag op rij op het Sint-Pietersplein. Enkele honderden nieuwsgierigen zonder ticket verzamelden zich in straten en huizen rondom het plein om de show niet enkel te horen, maar ook te zien.

Om 18.00 uur nemen we alvast een kijkje aan de rotonde bij de Julien, dé studentenfrituur tussen de Overpoort en het Sint-Pietersplein. Een tiental politieagenten is druk in de weer om extra met zwart zeil bedekte hekken neer te zetten. "Als ik nu hier een bankje zet", denkt een buurtbewoner hardop, terwijl hij op zijn tenen kijkt waar hij wil staan.

"De politie zal ook niemand wegsturen die gewoon buiten de zwarte hekken blijft", vertelt een agent. Het is enkel verboden om met glas of blik rond te lopen. De plaatselijke supermarkt speelt hier handig op in door goedkope pintjes, cava en frisdrank aan te bieden in plastic bekers.

Mix van jong en oud

Tijdens Controversy om 21 uur staat er ongeveer honderd man, van wie een meerderheid ouder dan dertig. Een unicum in deze normaal door studenten gedomineerde buurt. De supermarkt verdient goed aan de oude garde, want de studenten nemen vooral hun eigen drank mee.

Daken, fietsen en bierbakken

Verderop in de Sint-Amandsstraat staat het meeste volk. Omdat je recht voor het podium staat, heb je het beste geluid én, mits enig zoekwerk naar een gaatje, ook beeld. Bierkratten, stoepranden en zelfs fietsen worden handig gebruikt als verhoging om de grote schermen en het poppetje, dat Prince lijkt, te zien. Dansen op een bak: het kan in Gent.

Toch is het meest comfortabele nog altijd een plekje in of op een huis met zicht op het podium. Gelukkig is een groep uitwisselingsstudenten zo vriendelijk om ons mee te nemen op het dak. Bomen belemmeren het zicht een beetje, maar de mensen zien shaken op Kiss is op zich al de moeite waard.

Souvenirs op het dak

Op het dak zitten wat mensen in een kring die eigenlijk toch niet zo van His Royal Badness houden. De rest kruipt knus samen in een hoekje waar je het podium goed kan zien, wat de sfeer alleen maar ten goede komt. Funk, dans en samenzang op een dak: Prince moet trots geweest zijn.

Prince verrast het publiek met vuurwerk, met de nodige o's en aah's ontvangen. Vooral de paarse papierregen die volgt slaat aan, aangezien de wind zo staat dat de papiertjes een voor een op onze hoofden dwarrelen. Zo weten we ook op het dak toch een echt souvenir op te vangen en met Purple Rain letterlijk in de pocket trekken we rond twaalven huiswaarts.

© 2011 - StampMedia - Hans Kemme


Dit artikel werd gepubliceerd op Nieuws.be op 13/07/2011.