De bewoners van Antwerpen Noord hebben met Park Spoor Noord nu ook een eigen plekje om van groen te genieten. Geen stereotiep park, maar een ruime vlakte die frisheid uitstraalt en het imago van de buurt moet verbeteren. Voor het openingsfeest van 25 mei was de opkomst massaal en het aantal activiteiten indrukwekkend.

"We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk is het zover", zucht een buurtbewoner. Toch is het wachten niet helemaal voorbij, want het park is nog steeds niet volledig af. Maar het eerste resultaat van jarenlang werk is een mooie, ruime vlakte die de mensen moet voorzien van ontspanning, sport en het nodige sociale contact. Aan die drie zaken was tijdens de opening alleszins geen gebrek. Optredens van onder andere Den Tourist en Project Shazam , tientallen doorlopende workshops, een lekker weertje en nog zoveel andere leuke activiteiten maakten er een heus feest van.

De eerste reacties op het park zijn alvast positief. "'t Is de geschikte plek om in het zonnetje eens lekker uit te rusten", vertelt een jongedame. Daarnaast zullen velen het park ook gebruiken voor andere zaken: lekker picknicken, een potje voetballen, wat wandelen, 's middags de boterhammetjes opeten of gewoon genieten van de groene ruimte. "Een heel goeie zet van de Stad", beaamt een andere jongere. "Verschillende culturen zitten hier gezellig bij elkaar. We zijn immers toch allemaal mensen en het is dan ook leuk dat iedereen zich hier samen kan amuseren." De massa volk, bestaande uit wel meer dan vijftien verschillende culturen, bevestigt dit zonder meer.

Desondanks hebben sommigen hun twijfels over het gebeuren. De angst bestaat namelijk dat dit park de ideale plaats wordt om op minderbezochte momenten criminele feiten te plegen. Nochtans was het net de bedoeling van Stad Antwerpen om het imago van de buurt met behulp van Park Noord op te krikken. "Dit park heeft een positieve uistraling die dan ook een positieve invloed op de buurt zal hebben.", stelt de jongedame gerust.

Ian Coomans, verantwoordelijke voor de communicatie over Park Spoor Noord, denkt dat de angst voor criminaliteit enigszins gerelativeerd moet worden en gelooft ook in een positief effect. "Niemand weet wat zo’n nieuwe ruimte zal geven, net omdat het een nieuwe ruimte is", geeft hij toe. Desalniettemin verzekert hij de bezoekers ervan dat er bij problemen naar de nodige oplossingen zal worden gezocht. Er is een beheerplan opgesteld waarin strikte afspraken staan.

Park Spoor Noord zal de komende maanden trouwens the place to enjoy zijn in Antwerpen Noord. Meerdere private organisaties hebben al aangegeven dat ze activiteiten willen inrichten en een programmator is bezig met het op het getouw zetten van kleinere projecten. "Maar voor een grote feestelijkheid als deze zullen de bezoekers nog wat geduld moeten uitoefenen.", besluit Coomans.

© 2008 - StampMedia - Marjolein Lambrechts