Op 25 januari werd met 'Dichterbij', de negende editie van de Nacht van de Poëzie, het startschot gegeven van de Gedichtendag 2012 in de bibliotheek van Genk. Mauro Pawlowski was dit jaar stadsdichter van dienst en stelde zijn titelloze gedicht voor. Ook ander jong dichttalent trad op.

The Erotic Voice of Joe Berluck leidde de naar de bib afgezakte poëzieliefhebbers door de avond. Onder andere Andy Fierens, Saskia De Coster en Max Temmerman droegen het beste van hun poëziewerk voor, maar het meest werd natuurlijk uitgekeken naar Pawlowski's stadsgedicht.

Tien schrijvers, één gedicht

"We zoeken elk jaar iemand die opvalt, kan dichten, niet afkomstig is uit de stad, maar toch een zekere link heeft met Genk om als stadsdichter aan de slag te gaan", vertelt Viviane Dirckx, verantwoordelijke publiekswerking van de Genkse Bibliotheek. "Zo iemand kan de inwoners op een andere manier naar hun stad laten kijken." In 2013 viert dit gebeuren zijn tiende editie. Maar wie zal dan Genk mogen neerpennen in een gedicht? "Voor deze bijzondere editie denken we eraan om de tien voorbije stadsdichters samen aan het werk te zetten", aldus Dirckx.

Magische Genk

"Ik vind het stadsgedicht 2012 heel goed en apart", zegt Anniek Nagels, schepen van Jeugd en Cultuur. "Al moest ik het enkele keren herlezen om de volledige betekenis te ontdekken. Het gedicht roept magie op, dat past perfect bij een stad zoals Genk die ook verwondering brengt." Aan het applaus te horen, leken ook de toeschouwers erg enthousiast over dit werk. "Het lokale aspect maakt dit gedicht universeel", zegt Antonio Segers, die werkt in Genk, maar afkomstig is uit Bilzen. "De stad is moeilijk in het gedicht te herkennen, maar dat vind ik net goed. Genk wordt altijd gelinkt aan het mijnverleden, Mauro heeft dit cliché mooi doorbroken." Maar is Pawlowski zelf tevreden over zijn dichtwerk? "Indien ik dit opnieuw moest doen, zou ik op dezelfde manier werken", klinkt het.

NoN

Erg opvallend was NoN, een jong dichttalent uit Antwerpen dat poëzie brengt met net dat tikkeltje meer. Met behulp van videoprojecties, zwoele beats, hippe dansbewegingen én een sterk staaltje poëzie kreeg hij zonder probleem de volle aandacht van het Genkse publiek. "Met poëzie kan ik alles verwoorden wat me razend maakt", aldus NoN. Maar inspireert deze jonge dichter ook andere jongeren? "Ik weet niet of ik hiermee jonge mensen bereik, maar als ze zich door mij zouden interesseren in poëzie, is dit natuurlijk mooi meegenomen."

© 2012 - StampMedia - Tekst: Marieke Stulens, foto's: Pauline Poelmans