Met slechts drie vorstdagen en een gemiddelde temperatuur van 6,3 graden is de afgelopen winter één van de zachtste die we ooit in ons land hebben gehad. In Haspengouw zullen de bloesems dit jaar dan ook extra vroeg in bloei staan.

Ook in Limburg profiteren ze van de vroege lente. Volgens Tom Deckers, onderzoeker van het proefcentrum fruitteelt in Sint-Truiden, zullen de bloesems extra vroeg bloeien. “Zoals het er nu uitziet kunnen we de bloesems twee à drie weken vroeger verwachten dan normaal. Momenteel zitten de fruitbomen in het stadium van de zwellende knop. Begin april zullen we waarschijnlijk de eerste perenbloesems kunnen zien. Als het tenminste niet meer kouder wordt”, vertelt Deckers.

Wintertoerisme

De zachte temperaturen nu beïnvloedden ook de bezoekersaantallen in de wintermaanden. “In januari hadden we veel meer fietsers dan in vorige jaren”, zegt Marc Verstraten van Toerisme Limburg. “We moeten de evenementen rond de bloesems waarschijnlijk niet vervroegen. Alle activiteiten vinden plaats van begin april tot in het najaar. We hebben dus een ruime periode voorzien.”

In de lente kan de Limburgse fruitstreek op een groot aantal bezoekers rekenen. Wandelroutes zoals de Kataraktroute in Sint-Truiden zijn erg populair. Van heinde en verre komt men naar de Haspengouwse bloesems kijken. Vorig jaar moesten ze door de strenge winter echter heel wel wat activiteiten uitstellen. De Bloesemlounge, een pop-upcafé met streekbieren en –producten, moest zelfs noodgedwongen enkele dagen sluiten omdat er te weinig volk kwam.

© 2014 – StampMedia – Stef Vananderoye


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 10/03/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 10/03/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Knack - online op 10/03/2014