Ook al is de winter bijna in het land, niets hield Kavka tegen om op vrijdag 2 december de zomer binnen te halen met Musica Del Mundo. SKArminkels, Rupelsoldaten en Wahwahsda brachten ieder hun eigenzinnige mix van reggae, ska en hiphop.

De zeven beestige Gentenaren van SKArminkels deden de aftrap. Zij zetten meteen de toon voor de rest van de avond: hier ging gedanst worden. De Gentenaren brengen energieke ska, aangevuld met duetten tussen saxofoon en trompet. Muziek mag een universele taal zijn, het Gentse dialect is dat zeker niet. De bindteksten van de zanger stootten op een heuse taalbarrière. Maar dat weerhield de Antwerpenaren niet om de beentjes los te gooien. SKArminkels speelden een cover van The house of the rising sun, namelijk The house of the rising fun. Afsluiten deden ze met het nummer Gypsy, compleet met een knallende drumsolo.

Genoeg van de crisis

I got some wood/You got some bush/Let’s make a fire!
zong Reflexoow tijdens de soundcheck. De troepen van de Rupelsoldaten waren duidelijk gearriveerd en ze gingen er een feest van maken. De Vlaamse rasta’s zijn podiumbeesten in hart en nieren. Ze brengen een mix van humoristische, serieuze en politiek getinte teksten op reggaebeats. Genoeg van de crisis, genoeg van de miserie/fuck politiekskes/ik maak muziekskes. Charmerend als de soldaten zijn, mochten er tijdens De Queen vier babylon princesses op het podium. Tijdens het optreden zong het publiek luidkeels mee. Vlaamse reggae leeft in Antwerpen. Het publiek kreeg er geen genoeg van en zoals plichtsgetrouwe soldaten vervulden ze hun plicht door nog eens hun lijflied De Genezing te zingen. Wiet is de healing of the nation/THC geeft mij positive vibration/Sweet sensimila meditation/wij soldaten, wij make der een feest van!

Positief ingesteld ontspoord

Na hun knallend optreden was ik geïntrigeerd door deze Vlaamse soldaten, dus sleurde ik Mill2mill en Chief naar de backstage voor een interview. Eigenlijk kon je het amper een interview noemen, want de mannen hadden geen vragen nodig om hun levensfilosofie over te brengen. “Wij zijn eigenlijk een mix van kritische en relaxte mannen”, zegt Chief. “Maar op de eerste plaats zijn we flapuiten.” “We willen met onze muziek het gevecht met de maatschappij aangaan”, aldus Mill2mill. Ondertussen kwam Reflexoow de backstage binnen. Hij legde zich op tafel en begon met een alcoholstift een stuk chips in te kleuren. Vervolgens nam hij mijn notitieboekje en noteerde hij diepzinnige hersenspinsels als: “Wij zijn positief ingesteld ontspoord”. Misschien een voorsmaakje van hun volgend album?

Toen de Rupelsoldaten het liedje The Queen zongen, trok Reflexoow een aantal meisjes op het podium. “Wanneer Reflexoow de tekst had geschreven van ’schatteke schatteke’, had hij liefdesproblemen. Op dat moment was het de bedoeling om zo snel mogelijk een nieuw lief te krijgen. Dus de simpelste manier was om zoveel mogelijk meisjes het podium op te trekken. Dit is een traditie geworden als we het nummer brengen”, vertelt Chief. De twee mannen verklapten mij dat ze gaan deelnemen aan Humo’s Rock Rally en bovendien bezig zijn met een videoclip op te nemen. De Rupelsoldaten gaan duidelijk voor een hogere rang.

Wahwahsda

Na een vreselijke lange soundcheck sloot Wahwahsda Musica Del Mundo af. Acht knappe koppen en een charmante dame brachten live hiphop met reggae. Strakke raps wisselden zwoele reggae af. Ondanks dat ze liedjes zongen over liefdesverdriet, hielden ze de sfeer er dik in tot het einde. De zaal barstte ondertussen bijna uit haar voegen: het publiek had zeker nog zin in een stevig feestje.

Musica Del Mundo was het perfecte medicijn tegen een winterdip: een stevige portie ska, hiphop en reggae is alles wat je nodig hebt.

© 2011 - StampMedia - Isabelle Gheldolf