© Quinten Lemmens

Met het hoofd op het hakblok? Niet iedereen ziet het zo zwartgallig. Neem Remi De Roeck, een 22-jarige producer uit Antwerpen die sinds 2018 aan het roer staat van zijn eigen label Anders Media. Als Anders managet Remi vier artiesten, met zijn producties en distributies omhelst hij wereldwijd zo’n 500 rappers en zangers. Anders Media groeit met de dag, en daar kan zelfs de coronacrisis niet tegenop.

Vorige week viel het vonnis van de Veiligheidsraad dat 2020 een jaar zonder festivalzomer zou worden – een bittere pil. Voor vele jongeren zijn festivals als Pukkelpop en Rock Werchter hét feest van het jaar, en voor artiesten zijn het uitgelezen momenten om nieuwe muziek voor te stellen aan een groot publiek. Financieel wegen de afgelastingen natuurlijk door, maar blijkbaar niet bij Anders Media.

“Voor een label als het onze is het wegvallen van live-shows niet zo’n probleem omdat wij niet in de eventindustrie zitten. Uiteraard ondervinden mijn artiesten hier wel moeilijkheden door, maar daarom zetten we volop in op andere kanalen om inkomsten te genereren. Zo zijn we de laatste tijd echt megaveel muziek aan het releasen. Singles, features, live-streams … Wavey Vayn laat momenteel bijvoorbeeld remixes maken van zijn nummers en Loyk heeft een samenwerking met het Rode Kruis op poten gezet. Zo leeft hun muziek, ook al zijn er geen optredens.”

Aan de hand van de vele releases hoopt Remi met de inkomsten van streamingdiensten als Spotify de budgettaire gaten van de weggevallen live-shows op te vullen. En zodra er weer optredens georganiseerd worden, zullen organisatoren sneller kiezen voor artiesten die veel muziek hebben klaarstaan. “Dat geldt voor de hele undergroundscene”, vertelt Remi. “Ik denk dat te weinig artiesten dit inzien, maar het komende jaar wordt letterlijk het gouden jaar voor de kleine artiesten in België. Beeld je in: de maatregelen versoepelen. In de hele zomer is er niet één groot festival. De enige evenementen beperken zich tot een paar honderd man. Iedereen die wil uitgaan, gaat daar ook naartoe. Niets dan events met kleine artiesten!”

"Een nieuwe track van onze eigenste Manzo Soul haalt evenveel streams als een nieuw nummer van Niels Destadsbader”

Dit jaar alleen al heeft Remi meer dan 300 releases op zijn conto en elk van zijn vier getekende artiesten heeft er nog zo’n dertig klaarstaan. Terwijl vele artiesten hun lege agenda’s met lede ogen aanzien, blijft de muziekmolen bij Anders Media vrolijk draaien. “Mijn artiesten kunnen altijd bij mij terecht. We hebben zelf onze studio’s in het centrum van Antwerpen. Daarnaast hebben we er ook voor gezorgd dat iedereen thuis opnameapparatuur heeft. Zo sturen we voortdurend opnames naar elkaar door en werken we vanop afstand de muziek af. Dat gaat wat trager, maar dat kan geen kwaad. Je moet altijd zoeken naar opties om het te laten werken.”

Wavey Vayn, Manzo Soul, Loyk en Ian Thomas. Hoewel die laatste ongetwijfeld een belletje doet rinkelen, zullen de vier namen van Anders Media niet snel als headliner op een festivalaffiche prijken. “Onze kleinschaligheid zorgt er net voor dat we qua shows niet al te veel geld mislopen. Langs de andere kant halen we maandelijks bijna een miljoen streams binnen en zitten we bij de top van België. Een nieuwe track van onze eigenste Manzo haalt op maandbasis evenveel streams als een nieuw nummer van Niels Destadsbader.” 

Meester Remi leidt de undergrondscene naar het succes

© Michel Vertongen

Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 30/04/2020

vorige volgende