De Gentse Feesten zijn alweer halfweg! Zon, slaaptekort, alcohol en ongezond eten? De doorsnee bezoeker van het openluchtfestival trekt er zich niet veel van aan. Maar hoe zit het met de gezondheid van onze feestvierders? We vroegen aan hen wat zij deden om de Gentse Feesten te overleven.

Hou de zon te vriend!

Zeven op de tien Belgen zijn goed geïnformeerd over de gevaren van de zon, maar beschermen zich nog onvoldoende. “Ik heb altijd zonnecrème in mijn tas steken”, vertelt Tine (22). “Op dag één van de Feesten was ik ze vergeten en ik heb de gevolgen kunnen dragen.”

Ze vertelt ons ook dat ze voldoende water drinkt. “Jawel, water, geen alcohol”, lacht ze. Haar regel is: drink water voor de dorst en alcohol (met mate) voor je plezier. “Dit is mijn tweede pintje”, grijnst Jonas (22), een student geologie aan de UGent. De jongeman vertelt dat hij op dag één van het festival maar liefst 23 pintjes had gedronken. “Ik merkte dat mijn lichaam na enkele dagen protesteerde, ik matig mijn alcoholgebruik nu bewust.”

Zakmes

Sofie (17) bekijkt het slim. “Ik vermijd de rijen aan de Rode Kruispost door een eigen hulpkit mee te nemen in mijn handtas”. Wat zit daar dan in? “Pleisters, pijnstillers, maandverband, een schaartje en ontsmettingsmiddel.” Lieven (24) heeft altijd een zakmes bij. “Handig voor het openen van flessen drank”, luidt zijn uitleg.

Voldoende slaap en groepsgevoel gaan samen

Op de Graslei vinden we een groepje studenten dat geniet van de muziek. “Mijn belangrijkste tip voor een goed festival is vooral voldoende slapen”, vertelt Kristof (21). “We maken er een traditie van om tijdens de Gentse Feesten elke dag op iemand anders zijn kot te gaan slapen met de hele groep. Op die manier hebben we het groepsgevoel nog altijd, maar hebben we toch voldoende slaap.” De Nederlander voegt eraan toe dat hij dit zeker de belangrijkste regel vindt.

Weg met slippers

Slippers zijn het vaste schoeisel van festivalgangers, maar deze week wordt daar een uitzondering op gemaakt. “Loop daar vier dagen mee rond en je hebt sowieso blaren en pijnlijke voeten”, vertelt Sanne (27). “Ik bereid me altijd voor door het geschikte schoeisel uit te kiezen. Ik ben een écht meisje, dus ik wil dat mijn outfit er goed uit ziet, maar toch verkies ik liever comfortabele schoenen boven slippers. Je mag de afstanden die je aflegt immers niet onderschatten: van de Graslei naar de Vrijdagmarkt, en dat zes keer op een avond, tussen al dat volk, je bent al snel even onderweg.”

© 2013 - StampMedia/Mediaraven -Valerie Schreurs