© DRC Presidency

Sylvestre Ilunga Ilunkamba is vier maanden na het aantreden van president Félix Tshisekedi, op 20 mei 2019, benoemd tot nieuwe Congolese premier. Vlak voordien was hij nog directeur-generaal van de nationale spoorwegmaatschappij, de Société Nationale des Chemins de fer au Congo (SNCC). De man is een oude rot uit de Congolese politiek. Hoe wil hij dit grote land met al zijn uitdagingen leiden?

Laten we eerst even kijken naar het parcours dat de 72-jarige Ilunga Ilunkamba al aflegde. Van waar komt deze man?

Sylvestre Ilunga Ilunkamba komt oorspronkelijk uit de vroegere provincie Katanga, en zit al meer dan 30 jaar in de politiek. Hij was onderminister van Economie tussen 1981 en 1983. Maar hij bekleedde nog andere functies: hoofdadviseur van de president voor economische en financiële aangelegenheden (1986-1987), minister van het Plan, minister van Financiën. Hij had heel wat ministerportefeuilles voor hij aan de leiding van de SNCC kwam. Nu is hij dus de premier.

Uitdagingen

De nieuwe regeringsploeg is nog niet operationeel, maar premier Ilunga zal hoe dan ook veel brood op de plank hebben. Deze gewezen adviseur van Mobutu moet iets doen tegen de onveiligheid die al jaren woedt in het oosten van de DR Congo. De strijd tegen de ebola-epidemie, die al duizenden levens kostte in het land, zal ook veel aandacht vergen. Op 1 juli 2019 zei de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat de ebola-uitbraak voortaan te beschouwen was als een internationale noodsituatie voor de volksgezondheid. Minister van Volksgezondheid Oly Ilunga nam ontslag uit zijn functie. Er is nu een comité van experts voor de strijd tegen ebola dat verantwoording moet afleggen aan president Tshishekedi.

De nieuwe regeringsleider zal er moeten op toezien dat heel wat overheidspersoneel eindelijk correct wordt betaald: ambtenaren, leerkrachten, universiteitsprofessoren, werknemers van overheidsbedrijven en openbare instellingen. In heel wat gevallen hebben werknemers zelfs jaren achterstallig loon tegoed. Overigens: bij de nationale spoorwegen liet Ilunga een trieste situatie achter, met 227 maanden achterstallig loon voor het personeel.

Waarom de keuze voor Ilunga?

Sylvestre Ilunga is een compromisfiguur voor het FCC en CACH, de politieke platforms van respectievelijk Félix Tshisekedi / Vital Kamerhe en Joseph Kabila. Gewezen president Kabila heeft nog altijd de meerderheid in de Nationale Assemblee en de Senaat. De huidige president, Tshisekedi, moest dan ook een premier benoemen die uit de rangen van Kabila kwam, zoals de Grondwet voorschrijft. Kabila koos eerst voor figuren als Albert Yuma, Henri Yav of Jean Mbuyu, maar Tshisekedi zag geen van de drie zitten. Hij wilde een premier met een positiever imago, terwijl de genoemde drie niet goed liggen bij de bevolking.

Ilunga accepteerde de post van eerste minister. Hij moet nu alles in het werk stellen om de merkwaardige coalitie tussen Tshisekedi en zijn voorganger Kabila te laten werken.

 


Dit artikel werd gepubliceerd door DeWereldMorgen op 07/08/2019.

vorige volgende