Eind oktober 2011 verdronk in Turnhout vlakbij de Warande een 14-jarig meisje onder invloed van drugs. Het slachtoffer verloor het bewustzijn door het inhaleren multigas. Hierdoor tuimelde ze in een vijver en verdronk ze even later. Multigas is vrij verkrijgbaar in België, en jongeren experimenteren steeds vaker met alledaagse producten die als drugs te gebruiken zijn. Een kort overzicht van drugs die zich bijna in ieder huis bevinden.

Sinds het begin der tijden heeft de mens altijd naar roesmiddelen gezocht. Van hippie’s die cannabis smoorden, tot gabbers die zich verslikten in pillen. Maar het zijn niet enkel (chemisch) bewerkte drugs die mensen consumeren. Soms bevindt de drugs zich gewoonweg in je eigen huis zonder dat je het beseft. Het is niet aan te raden volgende producten thuis uit te proberen, want ze zijn helemaal niet zo onschuldig als ze lijken.

Mephedrone

Mephedrone, meow meow, drone het is allemaal één pot nat. Dit goedje valt in Nederland onder de geneesmiddelenwet, en is in België opgenomen in de lijst van producten waar een algemene vergunning van de minister van volksgezondheid voor nodig is. Hierdoor is het binnen België illegaal zonder doktersvoorschrift. Geen spek voor onze Belgisch-Nederlandse bek maar de Engelsen lusten er wel pap van. In het Verenigd Koninkrijk is deze meststof in poedervorm verkrijgbaar zonder problemen. Veel voorkomende bijwerkingen zijn neusbloedingen, uitslag, braken, bloedcirculatieproblemen en hartritmestoornissen. Eerder dit jaar stierf een 53-jarige Britse journalist aan de gevolgen van deze controversiële drug.

Lachgas

Lachgas of N2O werd in 1776 ontdekt door Sir Humphry Davy. Het duurde niet lang voordat de man er ook mee ging experimenteren. Later circuleerde de drug in Engelse artistieke kringen als bron van inspiratie. Lachgas wordt in de medische wereld gebruikt als verdovend middel (door tandartsen en gynaecologen), maar het is ook te vinden in slagroomcapsules. Het effect van lachgas is van zeer korte duur. Je kan het vergelijken met de inhalatie van helium. Het effect van lachgas staat algemeen bekend als een bewustzijnsdaling die lijkt op dronkenschap van heel korte duur.

Toch is ook lachgas niet zonder gevaren. Klaplong, zuurstoftekort en zelfs bevriezing van de longen bij directe inhalatie zijn de duistere zijde van dit ‘onschuldig gas’. Jackass legende Steve-O was er zelfs verslaafd aan. Hij leed aan extreme kortademigheid gedurende het intensief gebruiken van het product.

Nootmuskaat

Het staat in vrijwel iedere keuken, maar is naast een toevoegsel in puree ook een hallucinerende drug. Toch is nootmuskaat niet populair als recreatieve drug vanwege zijn zeer bittere nasmaak. Duizeligheid, hartkloppingen, constipatie, moeite met plassen en paniekaanvallen zijn veel voorkomende gevolgen. Een absolute ‘don’t-try-this-at-home’.

DXM

Bij het horen van DXM (dextromethorfan) zal er bij de meesten geen belletje rinkelen, maar deze stof zit in vele soorten hoestsiroop. Schrik niet: enkele lepeltjes hoestsiroop kunnen heus geen kwaad als je ziek bent. Recreatieve gebruikers drinken hele flessen leeg om hun roes te krijgen. Het grote gevaar schuilt in de dosering. Niet de stof DXM op zich is schadelijk, wel de additieven in de hoestdrank zoals paracetamol of een antihistamine. Deze zijn bij hoge doseringen levensgevaarlijk en kunnen een coma of zelfs de dood tot gevolg hebben.

“Sensibilisering is nodig”

Eric Vereecke van verslavingszorg Addiction Solutions Antwerpen doet een boekje open over alternatieve drugs:

“Het is vreselijk dat het meisje in Turnhout stierf na het inhaleren van multigas. Anderzijds kan het gebruik van drugs in het algemeen leiden tot de dood. Er sterven jaarlijks mensen door drugsgebruik. Dat is nu eenmaal de harde realiteit. Volgens mij moeten we ons geen zorgen maken dat deze producten als drugs aan een opmars bezig zijn. Het zijn vooral de experimenterende jongeren van 10 tot 14 jaar die zaken als multigas uitproberen. Het is een stadium waar stoerdoenerij een grote rol speelt. Wij krijgen vooral mensen over de vloer die weten hoe ze moeten gebruiken. Deze mensen zijn werkelijk verslaafd aan hun drugs. Dat is niet het geval bij iemand die multigas inhaleert.”

“Het moet ook gezegd worden dat deze producten wettelijk geen drugs zijn. Ze zijn overal vrij verkrijgbaar. Hierdoor gaan jongeren ermee experimenteren. Veel van deze producten kunnen we eerder labelen onder ‘experimentele roesmiddelen’. In deze gevallen is er zeker geen sprake van verslaving.”

“Volgens mij is er voor de jongeren sensibilisering nodig. De scholen zouden vol moeten hangen met informatie over de gevaren van deze legale drugs. In de klassen moeten leraars jongeren informeren over de risico’s van deze producten. Bewustmaking van zowel ouders als jongeren is daarom nodig.”

© 2011 – StampMedia – Wouter Brouwers