© Amarildo Vllazeria
reacties (0)

De 21-jarige Amarildo Vllazeria is bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen verkozen in Mortsel. Hij komt op voor de partij ‘I love Mortsel’, die banden heeft met sp.a. Gezien zijn leeftijd is Vllazeria een van de jongste gemeenteraadsleden in Mortsel. Hij wil nu vooral veel zaken veranderen.

Vllazeria heeft zich bij I Love Mortsel aangesloten omdat hij graag veranderingen wil zien in de stad, vooral ten voordele van de jongeren. Het eerste wat hij graag wil verwezelijken, is een alternatieve scoutswerking. “Ik ben van mening dat er nog te weinig jongeren, jammer genoeg vaak met een allochtone achtergrond, nog niet zijn aangesloten bij een scouts- of chirovereniging. Daar moet verandering in komen,” is hij van mening.

 

© Amarildo Vllazeria

De alternatieve scoutsvereniging moet volgens hem een neutrale werking worden. Daarmee bedoelt Vllazeria dat de scoutsafdeling zowel voor allochtone als voor autochtone jongeren beschikbaar is. Het moet ook een multi-functionele organisatie zijn, waar een dialoog mogelijk is tussen de jongeren en de politie MINOS, want daar zijn loopt het soms fout. “Ik krijg vaak berichtjes van jongeren die lastig zijn gevallen door de politie. Ze zitten in een van de parkjes rustig te chillen en worden plots overrompeld door de politie. Dat vind ik niet normaal. Ik geloof dat we dat kunnen oplossen door beide partijen met elkaar te confronteren en erover te praten. Ik snap dat de politie hun werk doet maar niet elke jongere in een parkje zit aan de drugs of is iets crimineel aan het doen. Het gebeurt ook bij autochtone jongeren, dus racisme of discriminatie zou ik het niet noemen.”

De jeugd en politiek

Vllazeria denkt niet dat de jeugd zijn interesse in politiek kwijt is. “De jongeren waar ik mee werk zijn zeker en vast geïnteresseerd maar ze worden jammer genoeg tegengehouden door politieke taboes.” Met politieke taboes verwijst Vllazeria naar zijn collega’s van N-VA. Hij is van mening dat N-VA de jongeren niet genoeg betrekt bij de politiek. “Ik vind dat ongelooflijk jammer. Ik vraag me af of N-VA wel weet dat de jongeren de toekomst van het land zijn en dat het juist enorm belangrijk is dat we jongeren betrekken in de politiek.”

Vllazeria nuanceert ook. “Ik begrijp aan de andere kant dat met jongeren samenwerken ook geen gemakkelijke opdracht is. Het is soms heel moeilijk om een neutraal standpunt te behouden terwijl jongeren op sommige vlakken een zeer uitgesproken mening hebben.” Die neutraliteit is een belangrijk punt in de visie van Amarildo. Hij is ook een groot voorstander van zowel allochtone jongeren als autochtone jongeren te betrekken in de politiek. Volgens hem hebben ze evenveel recht op inspraak als volwassenen.

Het resultaat van de verkiezingen

“Ik heb niet echt een speciale manier gebruikt om stemmen te verzamelen. Dat ga ik eerlijk toegeven,” begint Vllazeria. “Ik werk wel bij een vereniging die zich inzet voor jongeren en ik sta zeer dicht bij hen. Wanneer er een probleem is, of wanneer ze lastig worden gevallen, filmen de jongeren dat en sturen ze het naar mij door. Vervolgens plaats ik dat op sociale media en geef ik mijn mening,” vertelt hij.

Vllazeria is zeker en vast zeer tevreden met het resultaat. Toch blijft het een verrassing. “Ik had het ergens misschien een beetje verwacht. Ik ga eerlijk zijn, het was erop of eronder. Als ik niet verkozen was, zou het geen probleem voor me zijn geweest. Ik zou met net niet genoeg stemmen dan “verliezen”. Nu ben ik wel verkozen. Ik zal mijn best doen om zoveel mogelijk zaken te veranderen.”

Over verdere politieke ambities is hij eerder voorzichtig. Hij durft nog geen uitspraken doen. “Politieke ambities zijn er zeker en vast. Ik wil gewoon nu mijn eerste keer eens proberen, eens kijken hoe het allemaal in zijn werk gaat, ervaring opdoen, leren en wie weet zit ik later in het federaal parlement.” Vllazeria maakt zich er momenteel niet al te druk in.

vorige volgende

Reacties

Plaats een reactie