© Denise Toebak

Op dinsdag 1 mei 2018 is het Wereld Astma Dag. Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Veel voorkomende klachten zijn hoesten, benauwdheid, piepend ademhalen, kortademig zijn en een gebrek aan energie. Uit cijfers uit 2014 blijkt dat ruim één miljoen mensen, van wie 200.000 kinderen, in ons land astma hebben. Luka (9) en Ivan (8) delen hun verhaal.

Luka (9): “Ik moet zorgen dat ik mijn medicijnen altijd paraat heb”

Wat weet je van astma?
“Als je astma hebt, zijn je longen ziek en kun je niet goed ademhalen.”

Wanneer heb je het meeste last van je astma?
“Als ik verkouden ben, als het koud is en als er veel rook is, bijvoorbeeld bij een barbecue of kampvuur.”
 

Wat doe je dagelijks om jouw klachten te beperken?
“Ik neem ’s morgens en ’s avonds mijn puf en ’s avonds nog een pil en neusdruppels. En voor het sporten en als ik me niet lekker voel, neem ik een blauwe puf extra. Dat geldt eveneens voor het turnen op school. Dus neem ik steeds mijn medicijnen overal mee naar toe.”

Hoe gaan mensen in jouw omgeving ermee om?
“Mijn familie is op de hoogte en houdt er rekening mee en snapt wat het is.
Ook mijn vrienden en klasgenoten weten het maar kunnen er niet altijd mee omgaan. Ze  reageren soms niet leuk als ik op het schoolplein een time-out moet nemen. Soms helpen ze me wel door mee te tellen met mijn ademhaling terwijl ik mijn puf neem.”

Wat wil je graag zeggen tegen mensen die niet bekend zijn met astma?
“Astma hebben, benauwd zijn en elke dag medicijnen moeten nemen is niet leuk dus hou er rekening mee als je weet dat iemand astma heeft. Probeer er begrip voor te hebben en probeer kinderen met astma te helpen, zodat ze niet alleen zelf aan hun medicijnen moeten denken.”

Ivan (8): “Ik ben sneller moe dan de andere kinderen”

Waaraan merk je dat je astma hebt?
“Ik ben sneller moe en kan veel minder hard rennen dan de andere kinderen in mijn klas. Ik moet veel medicijnen gebruiken. Ook ben ik snel buiten adem, heb dan pijn op mijn borst en moet veel hoesten.”

Hoe vind je het om astma te hebben?
“Niet leuk. Ik vind het vervelend dat ik bijvoorbeeld minder hard kan rennen dan de andere kinderen.”

Weten de kinderen in jouw klas dat je astma hebt?
“Iedereen in mijn klas weet dat ik astma heb. We hadden projecten in de kleuterklas en groep 3/4 (eerste/tweede leerjaar) over het menselijk lichaam. Toen heb ik verteld over astma. We hebben ook een filmpje gemaakt van mijn bezoek aan het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam waar ik een longfunctietest kreeg. Dit filmpje hebben we laten zien in de klas. Mijn klasgenoten vonden dit zeer interessant. Ik denk dat ik in groep 5/6 (derde/vierde leerjaar) een spreekbeurt over astma ga houden.”

Hoe kunnen andere mensen jou helpen om zo weinig mogelijk last van jouw astma te hebben?
“Door eraan te denken dat ik twee keer per dag mijn medicijnen moet gebruiken. Die neem ik ook mee als ik ga sporten of bijvoorbeeld naar een kinderfeestje of Monkey Town (indoor speelparadijs) ga. Zwemmen doe ik in het buitenbad, anders heb ik last van de chloordamp. Door geen haarlak en parfum te gebruiken, want dat is niet fijn.”
 

Wat wil je tegen andere mensen zeggen?
“Dat kinderen met astma gewoon mee mogen spelen ook al kunnen ze niet zo hard rennen als de rest. Als ze niet mee mogen doen vanwege hun astma worden ze nog verdrietiger.”


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 27/04/2018

vorige volgende