© Hannes Déville

Tussen vrijdag 6 en zondag 8 februari kan je in Het Bos in Antwerpen terecht voor de eerste editie van Screenshake. Dit festival richt zich tot alle liefhebbers van independent video games en is het eerste in zijn soort in België. Behalve lezingen en workshops zijn er verschillende expo’s te bewonderen of kan je het opnemen tegen andere gamers in een local multiplayer hall.

Independent video games, ook bekend als indie games, worden gecreëerd door een kleiner team of zelfs maar één persoon. “De meeste indie games zijn experimenteel en hebben een persoonlijke insteek of sociaalkritische boodschap,” legt Michielsen uit. “Daardoor krijgen ze bij de grotere uitgever minder snel aandacht.” De organisatie van Screenshake vindt het daarom belangrijk dat indie games de aandacht krijgen die ze verdienen.

Indepedent games zijn letterlijk vertaald 'onafhankelijk ontwikkelde games', maar de term is tegenwoordig geëvolueerd naar een verzamelnaam voor een aantal specifieke eigenschappen wat betreft inhoud, genre, of sfeer. Doordat sommige onafhankelijk ontwikkelde games grote successen geboekt hebben -denken we bijvoorbeeld aan Flappy Bird en Minecraft- zijn er tegenwoordig ook grotere titels die de stijl van indie games aanmeten.

 

 

 

Crowdfunding

Het festival is grotendeels gefinancierd met behulp van crowdfunding. Volgens de organisatie is het de perfecte maatstaf voor het succes van je project, omdat je meteen ziet of er interesse is of niet. Onze reporter Lisa maakte er een tutorial over:

Toch raadt de organisatie crowdfunding niet voor iedereen aan. “Je concept moet al een naam hebben en een zeer duidelijke vraag beantwoorden. Bovendien is niet geld, maar wel visibiliteit het belangrijkste aspect voor succes.

 

 

Pay what you want

Het festival werkt rond het pay-what-you-wantprincipe. Voor de meeste activiteiten kiezen de mensen zelf wat ze betalen. Daarnaast worden de helft van de inkomsten aan een goed doel geschonken.

Tijdens het festival kunnen twee expo’s worden bezocht. In de game expo kunnen spelletjes worden gespeeld, terwijl de art expo elementen toont uit videogames die nog in ontwikkeling zijn. Dit alles wordt aangevuld met screenings, internationale sprekers en muzikanten en dj’s uit de indie game scene.

Met dit festival wil de organisatie duidelijk maken dat games valide artistieke media zijn die niet onderdoen voor een goed boek of een film. Met Screenshake willen ze af van het heersende stereotiepe beeld van gamer. Het festival is volgens hen op de eerste plaats een kunst- en cultuurfestival dat toevallig over gaming gaat.

© 2015 – StampMedia – tekst: Thomas Verstrepen, video: Lisa van der Waal

 

 

 


Dit artikel en de videoreportage werden gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 06/02/2015
Dit artikel en de videoreportage werden gepubliceerd door Nieuwsblad.be op 06/02/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 07/02/2015