© Omar Bouiraamane

Na de 2-0-overwinning van Marokko tegen België op het WK voetbal vorige zondag braken er rellen uit in Antwerpen en Brussel. Supporters van Marokko kwamen op straat en veroorzaakten veel schade. Reporter Omar Bouiraamane ging donderdag, na een nieuwe overwinning van de Atlas Lions, poolshoogte nemen op de Turnhoutsebaan.

Lees het artikel verder onder de video:

In tegenstelling tot zondag, was het donderdag relatief rustiger in Brussel en Antwerpen. Opnieuw kwamen supporters van Marokko op straat om de overwinning van Marokko tegen Canada te vieren. Marokko boekte een 2-1-zege en kwalificieerde zich zo voor de volgende ronde op het Wereldkampioenschap voetbal in Qatar.

Dit keer waren er op de Turnhoutsebaan in het Antwerpse Borgerhout minder opstootjes met de politie, er was ook minder schade en minder gewonden. Toch werd er nog veel vuurwerk afgeschoten op straat, soms ook gericht naar de mensen, en er werden brandblussers gebruikt. De politie was wel massaal aanwezig, maar moest minder hard ingrijpen. Volgens Gazet van Antwerpen werden er wel 35 mensen opgepakt, maar werden ze ook snel weer vrijgelaten.

Dat het relatief rustig bleef, was in grote mate te danken aan de vele jeugdwerkers die bekend zijn binnen de Marokkaanse gemeenschap. Ahmed Oulad is opbouwwerker van SAAMO en was aanwezig op de Turnhoutsebaan toen jongeren er op straat kwamen om de overwinning van Marokko tegen Canada op het WK voetbal te vieren. “Het was een terechte overwinning van Marokko. De jongeren hebben dus het recht om hier te komen vieren”, zegt Oulad.

“Met een aantal burgers en jeugdwerkers van organisaties als SAAMO, Kras en Jes willen we voorkomen dat de feestvreugde omslaat in rellen zoals afgelopen zondag (toen Marokko met 2-0 won van België, red.). We willen de jongeren afschermen van de politie en zo voorkomen dat ze amok gaan maken of dat het tot een clash komt met de politie.”

Ahmed Oulad: “Buurtvrijwilligers op het Kiel, maar ook in Borgerhout zelf, vertellen jongeren dat ze beter niet naar de Turnhoutsebaan gaan. Ze moedigen de jongeren aan om op hun eigen pleintjes de overwinning te vieren. Dat ze maar goed feesten!”, besluit Ahmed Oulad. “Maar ook niet te laat. Morgen (vrijdag, red.) moeten ze naar school of naar het werk. Morgenavond kunnen we dan weer verder voetbal kijken.”

vorige volgende