Woensdag 23 december organiseerde het PAJ (Platform Allochtone Jeugdwerkingen) voor de eerste keer Starkids, een talentenjacht voor jongeren van 6 tot 16 jaar. Onder toeziend oog van X-Factor oud-gedienden en juryleden Lester&Abdou gaven verschillende jongeren boordevol talent het beste van zichzelf.

De hoofdprijs (een beker en een geldprijs ter waarde van 100 euro) gingen naar de beste in zowel de categorieën dans als zang. Deze winnaars waren respectievelijk Lynn Coopmans en Thalia Van Heurck. Samen met hun ongelooflijk trotse moeders kwamen ze hun prijzen in ontvangst nemen.

Geen woorden

Lynn (13) was héél blij met haar overwinning: “Het is gewoon geweldig, ik heb er geen woorden voor. Het was alle repetities en oefening echt waard.” De fierheid die haar moeder Kristel uitstraalde zou meninge pauw jaloers maken. "Ze danst al sinds haar 7 jaar dus ze verdient dit echt wel, en de concurrentie was natuurlijk ook bikkelhard. Wat een overwinning des te mooier maakt."

Wat mij niet gegund werd, moet mijn dochter kunnen

Thalia (16) kon met haar zoetgevooisde stem zowel de juryleden als het publiek overtuigen wat ook duidelijk werd toen haar naam steeds gescandeerd werd bij het uitreiken van de prijzen. “Ik ben super blij want zingen is mijn leven en ik doe dit gewoon ongelooflijk graag. Maar ik had er niet al te veel vertrouwen in omdat de anderen ook zeer sterk waren en ik zelfs geen zangopleiding volgde.” Linda Van Campenhout, de moeder van Thalia, had er wat meer vertrouwen in: “Ik ben hees van al het roepen omdat ik het haar zo hard gun. Vroeger was dit ook mijn droom maar mijn ouders staken er steeds een stokje voor. Ik probeer nu gewoon mijn dochter datgene te geven wat mij nooit gegund werd. Het is een beetje mijn droom die in haar voortleeft, nogal een geluk dat zij het zelf zo graag wilt.”

Nood aan zulke initiatieven

Najim Einauan Coördinator van het PAJ stelde dat er echt nood is aan zulke initiatieven: “ We proberen een zeer divers publiek te bereiken. Zo hoorde je covers van Natalia tot Anasheed gezongen door gesluierde moslima’s. Als platform voor jeugdwerkingen luisteren we naar de jeugd. Zij zijn zelf met dit idee komen aandraven. We hebben dan de handen in elkaar geslagen om zoiets te organiseren. Het was een experiment maar in ieder geval een zeer succesvol want we hebben de (kleine zaal van de) Arenberg vol gekregen. Dus doen we het volgend jaar opnieuw maar met meer begeleiding. We willen bijvoorbeeld met opname- of dans studio’s werken waar de creatievellingen hun vrije loop kunnen laten gaan voor tijdens en na de talentenjacht.” Aldus een fiere coördinator.

© 2009 - StampMedia – Kamal Kharmach, foto: Haryo Sukmawanto