Onze reporters brengen een week lang verslag uit vanop het Film Fest Gent. Maarten (23) ging kijken naar ‘The Judge’, met kleppers als Robert Downey Jr. en Robert Duvall in de hoofdrol. “Een Hollywood flick, maar de performance van en chemie tussen Downey en Duvall trekt de film naar een hoger niveau.”

Met het meer dan twee uur durende ‘The Judge’ brengt regisseur David Dobkin (bekend van komedies als ‘Wedding Crashers’) een tragikomisch verhaal van een vader en zoon die van elkaar vervreemd zijn, maar door omstandigheden tot elkaar veroordeeld zijn.

Hank Palmer (Robert Downey Jr.) is een hot-shot advocaat zonder scrupules in big city Chicago. Hij trekt met veel tegenzin terug naar zijn geboortestad om de begrafenis van zijn moeder bij te wonen. Hank’s huwelijk staat op springen en bij aankomst in het ingedommelde stadje wordt hij geconfronteerd met de onopgeloste familiale conflicten en frustraties die hij bij zijn vertrek achter zich had gelaten.

Koppige vader en zoon

Een emotionele film, die echter doorspekt is met zwarte humor. Robert Downey Jr. en Robert Duvall creëren een chemie waar de hele film op stoelt. De relatie met vader Joseph, al sinds mensenheugenis rechter in het stadje, schitterend vertolkt door Robert Duvall (83 jaar!), speelt hierbij een centrale rol. Het conflict tussen de koppige vader en zoon, die eigenlijk meer op elkaar lijken dan ze ooit zouden toegeven, zorgt voor vuurwerk.

Wanneer de rechter onverwachts zelf voor het gerecht komt, breekt Hank op het laatste nippertje zijn terugreis af en zijn de twee tot elkaar veroordeeld. Maar alsnog is de vader niet te vermurwen. Met de woorden “I wish I liked you more” kiest hij voor een lokale advocaat te zijner verdediging. Hank kiest ervoor om te blijven en zijn vader te steunen.

Every movie needs a romance

Het personage van Hank wordt in het begin van de film iets te karikaturaal en onrealistisch voorgesteld. Een man in zijn situatie (een scheiding, de dood van zijn moeder, vader voor het gerecht…) zou allicht iets anders door het leven gaan. Idem met de enigszins voorspelbare plotlijnen. Zo is er een oude liefde van Hank, Samantha (Vera Farmiga), die te veel aanvoelt als een geforceerde romantische toets. But hey, every movie needs a romance!

‘The Judge’ blijft een Hollywood flick, maar de performance van en chemie tussen Downey en Duvall trekt de film naar een hoger niveau. De manier waarop deze film de spanningen binnen een gezin oprakelt, maakt alleen al dat hij de moeite waard is om te bekijken.

© 2014 – StampMedia – Maarten Raes


Dit artikel werd gepubliceerd door Gentblogt.be op 01/11/2014