Op zaterdag 5 december gaat in Antwerpen de kerstmarkt weer van start. Dit jaar is er een heel nieuw concept: zo zijn er niet alleen de traditionele schaatsbaan en kraampjes, maar kan je zelfs in de sauna.

De kerstmarkt gaat zaterdag opnieuw van start, met heel wat nieuwigheden. De actie vindt nog steeds plaats tussen Groenplaats en Steenplein, maar op de Groenplaats kan je vanaf dit jaar ook schaatsen. “Op een van de grootste schaatsbanen op een kerstmarkt in de Benelux”, vertelt schepen Koen Kennis (N-VA) trots. Daarna kan je terecht voor een warm drankje in de kerstbar, waaruit je een mooi overzicht hebt over de Groenplaats en de kathedraal.

Maretak in bamboe

Aan het stadhuis kan je genieten van een lichtspektakel. In een bamboe kunstwerk, gemaakt door George Cuvillier, worden geliefden daar samengebracht onder de maretak. Aan de Kaaien kan je dan weer terecht voor een winter wellness en tubing baan - de winterse versie van the Big Slide, zeg maar. In de wellness kan je terecht voor een avondje ontspannen, in o.a. een houten sauna en/of bubbelbad.

Burgemeester De Wever testte de tubing baan alvast eens uit.. Burgemeester De Wever testte de tubing baan alvast eens uit. (Foto © Stefan Lambrechts)

Bij 't Steen vind je een minigolfbaan met een Scandinavische toets. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) en schepen Kennis gaven vrijdag een demonstratie, waarbij De Wever een hole in 3 lukte. “Puur geluk”, zo zei hij zelf.

Wantjes en veiligheid

Uiteraard kan je op de kerstmarkt terecht voor typische Antwerpse kerstcadeaus, zoals Antwerpse wantjes, een winterse versie van de Antwerpse handjes. Er zullen ook kaarsen verkocht worden - in een op de vijftig kaarsen zit een echte Antwerpse diamant verscholen.

Ook de veiligheid op de kerstmarkt wordt gegarandeerd. “Ook op de kerstmarkt zal de politie zichtbaar aanwezig zijn", stelt De Wever. "Er is in het algemeen verhoogde waakzaamheid onder terreur niveau 3. Er zal ook politie in burger aanwezig zijn om de veiligheid te garanderen.”

Zaterdag kan je, op verschillende plaatsen in Antwerpen, terecht voor de opening - om 18u begint het feest. De kerstmarkt blijft staan tot 3 januari.

© 2015 - StampMedia - tekst: Arthur Van Duyse, foto's: Stefan Lambrechts

---

Dit artikel werd gepubliceerd door apen.be op 07/12/2015.