De jonge rappers Kleine Ben & King B verzorgden de hoofdact op het Fresh Free Urban Culture Festival van zaterdag 23 juli. De meeste hiphopartiesten zien in dit duo de toekomst van de hiphop.

Kleine Ben en King B speelden al in het voorprogramma van gereputeerde, Nederlandse hiphopartiesten zoals Fresku, Salah Edin, Appa, Keizer en Kempi. "Die twee laatste kan je met onze stijl vergelijken", vindt Kleine Ben. "We rappen over onszelf, hoe we doen en welke kleren we dragen."

Typisch accent charmeert

"Op het Fresh Free Urban Culture Festival speelden ze echt bangelijk", vertelt organisator Gerd Maerten. "Ze brachten ook enkele nieuwe nummers die erg in de smaak vielen. Toen zij op het podium stonden, werd het ook al wat kouder en toch bleven een heleboel mensen speciaal voor hen. Na hun show vroegen velen meteen nieuwsgierig waar ze nog te zien zijn." "Binnenkort komen er zeker nieuwe nummers uit", zegt Kleine Ben. "We nemen nu ook vaak nummers op in de studio."

De broertjes wonen op de Antwerpse Linkeroever. "Daar zitten weinig rappers", zegt Kleine Ben. "Ons accent verschilt van andere artiesten uit het Antwerpse."

Drukke agenda

De broers staan vaak op het podium met de rappers Kaïn, Jeffrey, Trezzy Cruukz en Biest. Samen werkten ze mee aan het Nixtape-project en speelden ze in clubs, waaronder RnB Feelings en Noxx. Ook al kan de articulatie hier en daar wat beter, toch geeft het duo een knap staaltje talent ten beste. In hun nummer '2Milli's' verrassen ze het publiek met een overdosis zelfvertrouwen, ruige taal, een haarfijn gevoel voor ritme en een abrupt einde.

"Onze ouders laten ons doorgaan met muziek, maar als we na een optreden om vier uur 's nachts thuiskomen, zijn ze soms wel bezorgd om ons", zegt Kleine Ben. "Maar we kunnen lange dagen best aan", vindt King B. Hun 'grote broer' Yboy Kaïn bewondert hun raptechniek en wervelende woordenstroom. "Soms egotrippen ze wel wat", vindt Kaïn. "Soms wel", grijnst King B. "Maar alleen op het podium, voor de show." "Zij mogen dat", vindt Kaïn. "Hoe zij rappen, dat kunnen tien jaar oudere artiesten zelfs niet."

Geen dikke nek

De Mechelse rapper Biest is vol lof over hen. In nog geen twee uur tijd nam hij met hen eens meer dan vier nummers op. Ze gebruikten niet eens een kladblok. "Ja, we kennen die teksten uit ons hoofd", legt Kleine Ben uit. De jonge rappers blijven er rustig bij. "We gedragen ons normaal", vindt Kleine Ben. "Ik doe op school niet speciaal, omdat ik een rapper ben. Ik vind het belangrijk om voor iedereen respect te tonen en ik wil me niet beter dan anderen voelen." Biest begeleidt hen daarbij. "Hij leert ons hoe we ons als jonge artiest moeten gedragen en als oudere artiest geeft hij tips om onze muziek beter te maken."

© 2011 - StampMedia - Sander Carollo, foto: Haryo Sukmawanto