© Mustafa Körükçü

In onze moderne maatschappij, waarin we altijd met iedereen verbonden zijn, wordt het steeds moeilijker om tot rust te komen. In het kader van de Werelddag voor de Filosofie op 16 november gingen we op zoeken naar tien Antwerpse plekken om even volledig te deconnecteren en filosoferen. Na een pauze op één van deze plekjes zijn je batterijen gegarandeerd opgeladen.

© Tom Buytaert

1. PLUKTUIN PARK DEN BRANDT

Verscholen in een hoekje van Park Den Brandt staat sinds 2014 een Boeddhabeeld dat werd geschonken door de Nepalese ambassadeur. Het beeld bekroont de goede verstandhouding tussen ons land en Nepal.

2. DE SCHELDEKAAIEN

Op rechteroever is er plek genoeg om een lange wandeling te maken. Parkeer je camper op de d’Herbouvillekaai en je kan helemaal tot het Noordkasteel wandelen of kuieren. Halverwege, ter hoogte van het Ponton (vlot), is een populaire rustplaats voor liefhebbers van water.

3. DE BOTANISCHE PLANTENTUIN

Vroeger was het een kruidentuin voor het Sint- Elisabeth ziekenhuis en sindsdien is er een hele verzameling van bijzondere planten en bomen bijgekomen. Een stukje groen dat je doet vergeten dat je middenin de stad bent.

4. HET BEGIJNENHOF

Hier woonden vrouwen die zonder een kloostergelofte hun leven wijdden aan God. Ze leefden er als het ware op de brug tussen het klooster en de lekengemeenschap. Begijnen zie je er niet meer, de laatste (Virginie Laeremans) stierf in 1986. In de kleine huisjes wonen nu gewone leken. De binnenplaats staat nu voor iedereen open om van de rust en stilte te genieten die hier nog altijd heerst.

© Mustafa Körükçü

5. RIVIERENHOF DEURNE

Met zijn 132 hectare is dit het grootste park in Antwerpen. Je kan hier uren dwalen (en verdwalen) in de vele gangen, paden of tuinen. Voor waterliefhebbers kronkelt de Grote Schijn door het hele park en kan je verschillende vijvers vinden, waaronder een hengelvijver en een roeivijver. Actievere mensen kunnen zich uitleven op een minigolfparcours, verschillende sportterreinen, een kinderboerderij en een openluchttheater.

6. BOVENVERDIEPING MAS

Het Museum aan de Stroom, op de grens tussen stad en haven, biedt behalve collecties bijzondere kunst- en gebruiksvoorwerpen ook een prachtig uitzicht op de Koekenstad. Stad en haven strekken zich voor je uit, zo ver je ogen kunnen zien.

7. GALGENWEEL LINKEROEVER

Vooral ’s avonds is dit een stille plek met zicht op water, bomen en rechteroever. Bekend om zijn zeilbootjes en hengelsport.

© Mustafa Körükçü

8. DE VLAEYKENSGANG

Wanneer je hier binnenstapt, waan je je niet meer in modern Antwerpen. Enkel de ramen verraden de winkels en galerijen die nu in de gebouwen gevestigd zijn. De stille, pittoreske omgeving vormt een groot contrast met het bruisende stadsleven.

9. SCHOONSELHOF

Het Schoonselhof staat het meest bekend als begraafplaats en is het drukst bevolkt op Allerheiligen. Wat niet betekent dat dat het enige moment is om naar hier te komen. Het Schoonselhof was vroeger een uitgestrekt kasteeldomein. De boomgaarden en grasperken zijn niet te missen en er is zelfs een heuse gedichtenwandelroute.

10. SCHELDEBOCHT

In de bocht waar de Schelde van de stad wegbuigt, heb je een eenzaam eilandje met een prachtig zicht op de rivier. In de zomer komen mensen hier barbecueën of gewoon genieten van het zonnetje. Maar vooral om de stilte op te zoeken.


Dit artikel werd gepubliceerd door Deze Week op 15/11/2017

vorige volgende