De uitbaters van het used book café 'Le Bal Infernal' maken dezer dagen hun eerste Gentse Feesten mee. Het legendarische café opende vorige week opnieuw de deuren en vliegt er meteen tien dagen in. En dat allemaal dankzij een iets oudere man in Leuven.

De uitbaters van 'Le Bal Infernal' aan de Kammerstraat, vlakbij de Vrijdagmarkt, staan voor hun eerste feestentiendaagse - op zich ook een duivels bal. Het café kent het klappen van de zweep nog van vroeger. "Vooraleer wij het overnamen, was het hier tien jaar geleden een stand-upcomedycafe. Vervolgens een gewoon café, en nu dus een book café", vertellen Pieter Ericx en Bieke Lambrecht, de trotse eigenaars.

Het enige dat al die jaren gelijk is gebleven, is de catchy naam. In tegenstelling tot Pieters andere café, in Leuven, gaat het hier heel anders aan toe. Geen studenten die de boel afbreken maar een gezellig, rustig en warm cafeetje onder het goedkeurend oog van Jacob Van Artevelde.

Al is het idee wel voortgekomen uit het andere café, ‘t Archief. “Er was vaak een wat oudere man die over de vloer kwam en graag praatte over boeken. Ik vond dat zo fantastisch en fascinerend dat ik op het idee kwam om een heus ‘book café’ te beginnen”, vertelt Ericx.

Lezen en ruilen

Buiten het duidelijk te raden feit dat je in dit book café boeken kan lezen, kan je in ‘Le Bal Infernal’ ook ruilen. Een boek voor een ander is de regel. Als je geen boek meehebt en je wil er toch een huiswaarts nemen, kan je één euro leggen. Een positief addertje onder het gras is wel dat mensen worden aangemaand om in het boek dat ze achterlaten, een speciale boodschap te zetten. “Liefst ondertekend. Dat zorgt voor een mooie meerwaarde”, vertelt Ericx.

Om het nog gezelliger te maken zorgt ‘Le bal infernal’ voor audiovisuele kunstjes. Op het scherm binnen spelen constant filmpjes. “We werken momenteel samen middelbare school Viso in Mariakerke. Maar iedereen mag iets insturen. Amateuristisch of professioneel, maakt niet uit. Film je je hond, een communie, een trouwfeest,… Alles is welkom om afgespeeld te worden”, lacht Lambrecht.

(Foto © Milou Verstappen) (Foto © Milou Verstappen)

De uitbaters beschrijven de sfeer er als in een koffiebar, maar dan met trappisten, zoals in een gewoon café. Al is het op de Gentse Feesten natuurlijk vooral buiten te doen, aan de cocktailbar met deejays. ‘Le Bal Infernal’ lijkt ons alvast een bestseller met een mooie cover.

© 2015 – StampMedia / Mediaraven – tekst: Timothy De Ghouy, foto's: Milou Verstappen


Dit artikel werd gepubliceerd door DeWereldMorgen op 19/07/2015