Op vakantie gaan met de duim omhoog is weer helemaal hip. Het vooroordeel dat deze unieke manier van reizen gevaarlijk is, lijkt stilaan de wereld uit. Daarnaast nemen er ook elk jaar weer meer jongeren deel aan de populaire liftwedstrijd Route Du Soleil.

Avontuur

'It's the journey, not the destination!'. Waar het bij andere manieren van reizen om de bestemming gaat, draait het bij het liften om de weg naar die bestemming. Het is een avontuur waarbij het vooroordeel dat het gevaarlijk is stilaan in de vergeetput mag verdwijnen. Er bestaat slechts een minieme kans dat je wordt meegenomen door iemand met slechte bedoelingen, maar die kleine kans op gevaar is er ook als je pakweg een vliegtuig opstapt. Bovendien weten de meeste mensen ook dat ze zich omwille van de nieuwste smartphonetechnologieën niets meer in het hoofd moeten halen.

Overnachten op plekken waar geen mens ooit heeft geslapen, veel te duur eten kopen in tankstations, uren wachten aan een oprit met je duim omhoog, luisteren naar verhalen van mensen die je oppikken of nieuwe plaatsen ontdekken, het zijn allemaal aspecten die veel jonge avonturiers aanspreken. Doorslaggevender is wellicht het feit dat liften de goedkoopste manier van reizen is, want namelijk helemaal gratis.

Tips

Liften is meer dan een duim omhoogsteken wanneer er een wagen passeert. Er zijn een aantal regels en ongeschreven liftwetten die iedereen dient te respecteren. Een eerste belangrijke tip is de plaats waar je lift. Doorgaans zijn tankstations, drukke banen, opritten en, in landen zoals bijvoorbeeld Frankrijk, 'péages' de beste plekken om een lift te bemachtigen. Let er ook altijd op of er plaats is voor een voertuig om te stoppen. Liften vanop de autostrade is ‘not done’ en bij wet verboden. Laat je daar dus nooit afzetten. In sommige delen van Canada en de VS is het overigens helemaal verboden om te liften.

Een klein hulpmiddel met groot effect is het liftbordje. Schrijf op een stuk karton waar je heen wil. De kans om meegepakt te worden is het grootst wanneer je op het bordje een bekende autostrade of stad schrijft. Ga niet meteen voor de eindbestemming, maar probeer het in stukjes van 100 à 200 kilometer. Dan gewoon wachten op dat klein beetje geluk.

En last but not least: houd de moed erin. Op slechte dagen kan je soms uren wachten, maar uiteindelijk geraak je altijd wel weer weg. Schaam je dan ook niet als je toch eens gebruik moet maken van het openbaar vervoer.

Route du Peking en Soleil Express

Liften is de laatste jaren niet enkel meer een manier van reizen, het is een sport geworden. In 2004 verscheen zowel op de Vlaamse als de Nederlandse televisie het bekende programma Peking Express waarin teams het al liftend tegen elkaar opnamen. Drie jaar geleden werd in België voor het eerst Route Du Soleil georganiseerd. In verschillende etappes liften teams van twee tot drie jongeren om het snelst naar een afgesproken bestemming. Inzet is een wereldreis die, ironisch genoeg, uitbetaald wordt in vliegtickets.

© 2013 - StampMedia - Jef Cauwenberghs


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 09/08/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 09/08/2013