GENK - Luckas Vander Taelen werd in 2005 met euthanasie geconfronteerd toen zijn zus Anna besloot om na een slepend gevecht met kanker vrijwillig een einde aan haar leven te maken. Op 7 november gaf hij daarover een lezing in de bib van Genk.

Wetgeving

Acteur, journalist en politicus Luckas Vander Taelen was altijd al voorstander van de euthanasiewet en nu hij zelf het proces van zo dichtbij meemaakte, is dat niet veranderd. "Wettelijk hebben we een heel goed kader, ik heb dat letterlijk allemaal van dichtbij gezien. Ik heb gezien dat die wet heel goed werkt, dat die wet héél goed doordacht is en niet misbruikt kan worden."

De wet moet hooguit aangepast worden vindt Vander Taelen. "Onlangs werd er door een groep pediaters gevraagd naar een uitbreiding van de wet. Zij weten dat er ook bij minderjarigen ondragelijk leed is en dus is het niet meer dan logisch dat die wet wordt uitgebreid."

Moeilijke beslissing

Hoewel hij de euthanasiewetgeving grotendeels goed geregeld vindt, is hij wel van mening dat je over het proces niet te lichtzinnig mag denken. "Ik had de theoretische overtuiging over de noodzaak van een wet op de euthanasie, maar ik werd dan geconfronteerd met de menselijke moeilijkheid om het te doen. Ik moest de beslissing nemen om die euthanasie uit te voeren en dat is zeer zwaar. Eigenlijk zo zwaar dat je dat moet kunnen delen. Ik heb de fout gemaakt om alles op mijzelf te nemen. Dat is iets wat je nooit mag doen, dat is onmenselijk."

Daarom vindt hij de argumenten van tegenstanders vaak ongepast. "Het beeld dat sommige tegenstanders van de euthanasiewet oproepen, is dat de omgeving te snel wil beslissen dat iemand moet sterven. Dat is een heel verkeerde weergave."

© 2013 – StampMedia – Eva Vanderzande - foto: Jade Claessens


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 22/11/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 22/11/2013