Als je als twintiger mag debuteren met een poëziebundel bij Gerrit Komrij, dan ben je goed bezig. Maarten Inghels schrijft met ‘Tumult’ een bundel vol verzen over bordkartonnen liefde, verlangen en de vergankelijkheid.

‘Tumult’ is het 17de deel van de Sandwichreeks van Gerrit Komrij. Twintig delen lang zet Komrij een duo dichters in de schijnwerpers. Samen met de bundel van Inghels, verschijnt ‘Er Is Iets Om De Dingen’ heen van Paul Verbruggen. De vergeten dichter naast de debutant.

Vreemd maar aangenaam

Hoewel Inghels met ‘Tumult’ zijn eerste bundel aflevert, is hij alles behalve een beginner. Naast talloze open podia was Inghels dit jaar eerder ook al te zien op De Nachten. Verder verschenen zijn poëzie, kortverhalen en columns reeds in verschillende literaire tijdschriften. Inghels is dus al enigszins vertrouwd met kranten en tijdschriften, toch blijft het allemaal een beetje wennen. “Natuurlijk is het aangenaam om zo veel aandacht te krijgen,” vertelt Inghels. “Maar het blijft vreemd om jezelf in de krant te zien staan. Vreemd, maar aangenaam.”

Eigen drijfveer

Voor ‘Tumult’ maakte Inghels een selectie uit zijn oude gedichten en vulde ze aan met actueler werk. Tijdens de samenstelling van de bundel greep Inghels regelmatig terug naar Rainer Maria Rilkes ‘Brieven Aan Een Jonge Dichter’. Een boek dat alle dichters zouden moeten lezen. “Rilke stelt dat je als dichter je steeds bewust moet zijn van de vraag waarom je schrijft,” legt Inghels uit. “Is schrijven een noodzaak? Waarom schrijf je en zou je doodgaan moest je niet meer kunnen schrijven? Dat is net waar het bij mij om gaat. Ik schrijf omdat ik moet. Niet omdat anderen mij dat zeggen, maar omdat het voor mezelf moet. Ik ben mijn eigen drijfveer.”

Toekomstmuziek

Het verschijnen van ‘Tumult’ wil allerminst zeggen dat Inghels zich vanaf nu volledig gaat concentreren op poëzie. Integendeel. “Ik ga nog enkele optredens doen met poëzie uit de bundel,” vertelt Inghels, “maar daarna ga ik mij toeleggen op het schrijven van een roman. Ik ben er al aan begonnen en hoop die tegen 2010 af te hebben. Al is dat natuurlijk toekomstmuziek, maar de plannen zijn er in ieder geval. Ik richt mij nu prioritair op proza.”

Boekhandel

‘Tumult’ is een bundel die handelt over de verwarring, de onrust, het verlangen en de liefde die men tegenkomt bij de verkenning van het eigen leven. De bundel is sinds 17 november verkrijgbaar in de boekhandel.

© 2008 – StampMedia – Carmen Van Oers, foto's: Haryo Sukmawanto