Sinitta Leunen en Tom Verdoot vormen een vriendelijk en verliefd koppel, dat met Bowovisuals zijn passie voor fotografie en grafisch design heeft gevonden. “Met onze foto’s proberen we een verhaal te brengen. Dat doen we door de beelden zo authentiek mogelijk te maken. We deden al alles samen en nu kunnen we onze passie delen in Bowovisuals”, klinkt het bij het gedreven duo.  

Zij is een goedlachse, spraakzame dame, hij een wat stillere maar even sympathieke kerel. “De omgang met mensen vind ik super tof”, steekt de 23-jarige Sinitta Leunen van wal. “Ik ben op dat vlak iets verlegener dan zij”, zegt haar 26-jarige wederhelft Tom Verdoot. “Ik houd me graag bezig met landschapsfotografie. Tussen de bomen en de bergen kom ik helemaal tot rust”.  

Bollie en Wollie

“Ik ben al van kinds af aan graag met fotografie bezig, of toch met foto’s te maken”, zegt Sinitta. “We hadden vroeger thuis een kleine camera met filmrolletjes in. Mijn zus en ik mochten die rolletjes opgebruiken en hielden dan altijd fotoshoots. Ook op school ben ik altijd geïnteresseerd geweest in fotografie.”

Tom hield zich vroeger vooral bezig met tekenen. “Ik ben na mijn middelbare studies begonnen aan de opleiding Communicatie en Mediadesign in Genk. Voor die opleiding had ik een camera nodig. De opleiding zelf heb ik niet lang gevolgd, maar ik had dus wel een camera gekocht…,”

“En toen palmde ik die camera in”, lacht Sinitta. 

“Het komt erop neer dat we dezelfde interesses hebben en elkaar goed aanvullen. We zijn al lang een koppel en doen bijna alles samen. Het is ook tof dat we onze passie kunnen delen. Onze naam, Bowovisuals symboliseert dat ook”, vertelt het duo met een smile op het gezicht. “De naam Bowovisuals, is gebaseerd op de koosnaampjes die we aan elkaar geven: Bollie en Wollie. We vinden dat mooi klinken en de naam is ook passend omdat we het samen doen en er samen aan begonnen zijn. Daarnaast lijkt de naam ook een beetje op Boho, een stijl die ons aanspreekt”, zegt Sinitta.  

Verhalen

Zelf leggen ze de focus op het spontane en eenvoudige. Photoshop komt er niet vaak aan te pas. “We maken vaak portret- en landschapsfoto’s. Vooral bij zonsondergang en zonsopgang. We proberen de foto’s zo echt mogelijk te houden, zonder er achteraf veel aan te bewerken. Dat geldt ook voor portretten die we van een gezin of geliefden maken. We willen de mensen het liefst fotograferen in een natuurlijke houding, zonder geforceerde poses op te leggen. Dat levert vaak de mooiste en meest spontane resultaten op. Dat is zo’n beetje onze ideologie. Af en toe geven we wel instructies, dat is soms nodig om een bepaald resultaat te bekomen”.

“De portretten zijn meer Sinitta haar ding, omdat zij graag met mensen omgaat”, gaat Tom verder. “Ik moet daar nog aan werken. Ik ben graag bezig met landschappen. We hebben onlangs ook een drone aangeschaft, daar probeer ik nu ook mee te oefenen. In de toekomst lijkt videografie me ook wel interessant”.

“Portretfoto’s zijn inderdaad helemaal mijn ding” vertelt Sinitta. “Ik leg graag contact met mensen. Onlangs hadden we een shoot met een gezin: twee dochters, vader en moeder. Op het einde van de sessie heb ik gespeeld met het jongste meisje, er was een leuke sfeer en dat apprecieerde iedereen. Bovendien komt dat ook de foto’s zelf ten goede “. 

”Fotograferen is voor ons meer dan snel een paar beelden maken, het is een gebeuren op zich. Je leert mensen, gezinnen, kinderen kennen met een verhaal. Je komt in nieuwe en andere werelden terecht en je ontdekt tal van prachtige plaatsen en locaties. Dat willen we ook met onze foto’s overbrengen en vertellen. Elke fotoreportage is uniek, en dat is ook het leuke eraan”.

“We proberen mensen meer dan alleen een aantal toffe beelden te bezorgen. We willen hen zo mooi mogelijke herinneringen meegeven. Een verhaal. Hùn verhaal. De sfeer die wordt overgebracht speelt daarin een belangrijke rol, net zoals de houding van de geportretteerden zelf. Ook de achtergrond en de omgeving kunnen veel vertellen. We trachten altijd tot een mooie compositie te komen. Trouwfoto’s bij zonsondergang creëren automatisch een romantischere sfeer dan diezelfde foto’s bij daglicht”.

“We spelen uiteraard altijd in op de vraag van de klanten, of zij bijvoorbeeld een bepaalde locatie in gedachten hebben. Meestal krijgen we carte blanche, omdat mensen weten op welke manier we werken en ze daar tevreden over zijn. Ook bij landschapsfoto’s trachten we de natuur voor zich te laten spreken, door op zoek te gaan naar plaatsen en beelden die de omgeving perfect weergeven”, aldus Sinitta.  

Zelfstudie

“We nemen ons fototoestel vaak mee. Behalve als we met vrienden ergens naartoe gaan, hoewel we daar dan wel spijt van hebben als we op een mooie plaats zijn”, klinkt het bij Tom. “Met een smartphone maken we geen foto’s: daar zijn de mogelijkheden te beperkt mee. We hebben niks tegen fotografen die daar wel mee werken, want je kan daar ongetwijfeld mooie beelden mee maken. We zijn trouwens ook op die manier begonnen. Maar doe ons nu maar een echte kodak”.

Sinitta laat weten dat onzekerheid vooral in het begin een rol speelde. “Het heeft wel even geduurd vooraleer we met Bowovisuals zijn begonnen. We waren vaak bezig met fotografie als hobby, maar voelden ook angst, omdat we nooit fotografie hebben gestudeerd. We hebben het onszelf dan aar aangeleerd met online tools en video’s. De feedback van onze omgeving op ons werk was dikwijls positief. Op een bepaald moment hebben we besloten om er voor te gaan. En kijk: niet lang daarna was Bowovisuals geboren”.

“We kregen en krijgen inderdaad vaak leuke en toffe feedback”, vult Tom aan. “We hebben een aantal goede vrienden die altijd hun eerlijke mening geven. Ook als het niet goed is. We steken ook dingen van hen op. Zo trokken we bijvoorbeeld met een aantal kameraden samen naar Duitsland. Ik was foto’s van die dag aan het bewerken. Zij kwamen kijken wat ik aan het doen was en vertelden op welke manier zij het zouden aanpakken. Zo krijgen we anderen en nieuwe ideeën”.    “Een aantal van onze foto’s staat op verschillende sites waar mensen ze kunnen downloaden. Een van onze foto’s stond op een bepaald moment zelfs in de top vijf van de volledige website. Daarnaast doen we ook regelmatig mee aan wedstrijden. WE hebben we al eens iets gewonnen bij een wedstrijd van Lee Cooper, een Brits kledingmerk”, laat Tom weten.  

Grote doos pizza

Sinitta blikt al even vooruit op de toekomst. “Naast fotografie zijn we ook bezig met grafisch design. We volgen er nu een opleiding over. We ontwerpen logo’s, kaartjes,.. daar zijn we graag mee bezig. We willen er echt ons ding van maken. Het doel is om later met Bowovisuals als zelfstandige aan de slag te gaan. In eerste instantie zullen we het wel in bijberoep doen.”“De ideale foto? Dat is er een in de bergen”, klinkt het meteen bij Tom. “Ik denk dat we daar een beetje in verschillen”, zegt Sinitta, “maar we kunnen natuurlijk allebei foto’s maken”, zegt ze. “Ik zou een foto maken zoals we echt zijn: in een comfortabel huispak, thuis in de zetel met een grote doos pizza. Dat zou “ons” weerspiegelen”.

“Het liefst van al staan we nog altijd achter de camera, en daar gaan we ook samen verder mee aan de slag”, zegt het koppel vastberaden.  

vorige volgende