Mirthe Claus.

In de reeks Jong Gezi(e)n brengen zes studenten Journalistiek van AP Hogeschool in Antwerpen videogetuigenissen van jongeren die niet uit een traditioneel gezin komen. Deze keer: Mirthe Claus. Na de scheiding van haar ouders, groeide ze lange tijd op in een nieuw samengesteld gezin. “We moesten allemaal voor onszelf zorgen.”

Tien procent van de Belgische jongeren groeit op in een nieuw samengesteld gezin. Ook Mirthe Claus woonde in een nieuw samengesteld gezin, inmiddels woont ze bij haar moeder en zus.

“We waren met zes thuis en mijn oudste stiefbroer had ADHD, terwijl mijn jongste stiefbroer worstelde met agressieproblemen. Mijn stiefmoeder was bijna blind. Dat alles zorgde voor een complexe dynamiek”, geeft Mirthe Claus toe.

De financiële uitdagingen en de constante drukte van een groot huishouden waren een uitdaging. "We moesten allemaal voor onszelf zorgen", vertelt ze. Ook de relatie met haar stiefmoeder was een voortdurende strijd, vooral tijdens haar tienerjaren. “Ik rebelleerde omdat ik steeds meer het concept begreep van gescheiden ouders. Het voelde niet altijd goed.”

Na een huwelijk van elf jaar besloten haar vader en stiefmoeder uit elkaar te gaan. Claus voelde zich opgelucht. “De scheiding was geen verrassing, want er waren al problemen.” Sinds de scheiding heeft ze weinig contact met haar stiefmoeder en stiefbroers, vooral door de moeilijkheden in hun relaties. Ondertussen woont ze afwisselend bij haar mama en papa. “Elk samengesteld gezin heeft zijn eigen dynamiek. Het is belangrijk om geen vooroordelen te hebben en te begrijpen dat elke situatie uniek is”, concludeert ze.

Jong Gezi(e)n wordt gemaakt door Aja El Schimari, Noa Jacobs, Viktoria Marinova, Merel Van Ael, Mila Stiers en Evelien De Bauw. Zij zijn studenten Journalistiek van de AP Hogeschool in Antwerpen en komen zelf ook niet uit een standaard gezin. Met Jong Gezi(e)n willen ze een inclusieve ruimte creëren waarin iedere jongere gehoord kan worden, opdat ie het gevoel heeft niet alleen te zijn in deze situatie. Meer info: www.jonggezien.be.

vorige volgende