© Annelies Verhelst

Mohamed Bouzeya (18) uit het Stedelijk Lyceum Pestalozzi in Antwerpen heeft op dinsdag 17 april de prijs voor het beste essay gewonnen in het OBA theater in Amsterdam. Bouzeya schreef het essay ‘Migranten & Vluchtelingen’ over de gedichten ‘Verlamd’ van Armando en ‘Welkom in Nederland’ van Anne Vegter.

Hij denkt dat zowel Marokkaans-Nederlandse als Marokkaans-Belgische jongeren zich in het essay kunnen herkennen, omdat ze allemaal kinderen zijn van immigranten. Hij vindt het belangrijk dat de verhalen van vroeger worden doorgegeven aan de kinderen en kleinkinderen, omdat het voor de jonge generatie erg veel dingen in perspectief kan plaatsen. “Onze grootvaders hebben dit land mee gemaakt en dus is het evenveel van ons als van de autochtonen”, aldus de winnaar.

Vluchtelingencrisis

Bouzeya zet de mensen aan het denken door de manier waarop zijn essay is opgebouwd. Hij heeft echt nagedacht om dit resultaat te kunnen bekomen. “Zou men de vluchtelingencrisis later ook bekijken met een gevoel van walging? Uiteindelijk kan men zeggen dat de nazi-soldaten niet wisten dat ze iets slecht deden. Maar in een wereld waar het nieuws zo snel verspreid wordt dat het artikel bij wijze van spreken al is geschreven voor de gebeurtenis zelf plaatsvindt, kunnen wij toch heus niet zeggen dat we het niet weten. Toch?”, vertelt Bouzeya in zijn Essay.

Jury onder de indruk

De juryleden waren diep onder de indruk van het essay van Bouzeya. Ze vonden het mooi hoe hij zijn persoonlijke ervaringen koppelde aan de mens in het algemeen. “Ik denk dat mijn onderwerp en hoe ik de gedichten gemengd heb met mijn essay, de voornaamste redenen zijn van mijn overwinning”, zegt Bouzeya.

Naast de categorie ‘Essay’ was er ook de categorie ‘Debat’. Dat werd gewonnen door een leerling uit het Nederlandse Hengelo.


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 19/04/2018
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 19/04/2018

vorige volgende