Arnaud Stockbroekx (27) ofwel Noonzy uit Antwerpen was één van de negen finalisten uit de Nieuwe Lichting 2023 van radiozender Studio Brussel. Hij blikt terug op zijn avontuur. 

Wanneer ben je begonnen met muziek maken?

Noonzy: "Ik ben beginnen tokkelen op een piano toen ik negen jaar was. Elke week had ik vijf à tien minuten les op de lagere school. Er was een pianoleerkracht die onder de middag pianoles gaf. Dat was de eerste keer dat ik een nummer van het begin tot het einde kon spelen. Ik ben gitaar beginnen te spelen op mijn dertiende. Maar tot mijn zestiende bleef het gewoon een hobby. Daarna begon ik wel in bandjes te spelen en zelf liedjes te maken."

Heb je al optredens gegeven?

"Ik heb vroeger op schoolevenementen gespeeld, en met mijn bandjes heb ik ook altijd optredens gedaan."

Hoe ben je op het idee gekomen om je in te schrijven voor De Nieuwe Lichting 2023?

"Het is al de vierde keer dat ik mij inschrijf… En dit jaar was ik er bij. Helaas heb ik niet gewonnen."

Hoe heet het nummer dat je voor deze editie zong en waarover gaat het?

"Dat heet 'idk', wat een afkorting is van “I don’t know”. Ik heb het zo geschreven omdat ik het er zo veel beter vind uitzien. Het gaat over geen antwoord hebben op de vragen waar je mee zit. Soms weet je het allemaal even niet meer. Maar dat is helemaal oké. Dat is wat ik wil vertellen met deze song."

Waar komt de naam Noonzy vandaan?

"Ik heb die gekregen van Engelstalige vrienden van mij. Mijn naam is Arnaud, voor hen werd dat al snel Arnuud en op een gegeven moment zag ik een filmpje waarin die vrienden mij Noonzy noemden. Ik vond het leuk klinken en daar heb ik dan mijn artiestennaam van gemaakt."

Wat heb je geleerd door deel te nemen aan de wedstrijd?

"Ik heb zoveel leuke mensen leren kennen. Ik mag mijn beide handen kussen met zo'n goed netwerk aan vrienden en familie."

Zou je, achteraf gezien, de dingen anders hebben aangepakt?

"Niet echt. Het is niet dat ik een promoteam of een label heb tot nu toe, maar ik ben er wel mee bezig. Ik denk wel dat de drie winnaars alles voor elkaar hebben. Mijn verhaal is veel minder professioneel dan dat van hen. Zij hebben die professionele omkadering al."

"Ik heb me wel omringd met superleuke mensen. Een vriend van mij, Dries van Zunder, heeft me geholpen met de campagne. We zijn samen de straat op gegaan met mijn ukelele en hij heeft me tijdens die hele periode gesteund. Familie en vrienden hebben me ook uitvoerig geholpen. Ik heb geroeid met de riemen die ik had."

Welke muzikant of artiest inspireert je en waarom?

"Paul Mccartney, omdat zijn muziek goed, creatief en vernieuwend is. Hij maakt good old songs en ook de meest uiteenlopende muziek. Ik ken geen slecht nummer van hem, het lijkt wel alsof hij er niet over moet nadenken om ze te maken. Maar tegelijk moet het niet gemakkelijk zijn om op zijn niveau muziek te maken en ook een stabiel privé-leven te hebben."

"Paul McCartney inspireert mij, omdat zijn muziek goed, creatief en vernieuwend is" - Noonzy

Je speelt ook in een band, zag ik op Instagram.

"Noonzy is mijn solo project, ik schrijf de liedjes alleen. Live treed ik soms ook alleen op, dan heb ik de instrumenten al op voorhand opgenomen. Zonder muzikanten kan ik geen muziek brengen. Mijn zus Marie zingt vooral de backing vocals bij Noonzy. De andere bandleden zijn allemaal goede vrienden. Voor corona had ik een ander bandje dat Toko Joyce heette."

Je treedt ook op met Noonzy op trot. Wat doe je daar precies mee?

"Met Noonzy op trot gingen we elk weekend optreden in vier cafés in Antwerpen. Die optredens lagen al vast voor ik het nieuws kreeg dat ik geselecteerd was om deel te nemen aan De Nieuwe Lichting. De timing was ook perfect, want op die manier kwam alles wat samen."

Heb je nog plannen om in de toekomst iets met muziek te doen?

"Ja. Ik heb altijd mijn kost verdiend met muziek en audio maken voor de media. Ik zie me momenteel ook niet snel andere dingen doen. Ik kan mij niet inbeelden dat ik ooit met muziek zou stoppen."

Welke boodschap wil je overbrengen met je muziek?

"Dat hangt van nummer tot nummer af. Als mijn nummers iets voor mensen kunnen betekenen, kan ik alleen maar vereerd zijn. De betekenis van mijn muziek laat ik de luisteraar zelf invullen."


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen op 20/12/2023.

vorige volgende